Real estate - Αθήνα

Η Αθήνα έχει γίνει μια από τις πιο “καυτές” real estate αγορές στην Ευρώπη, με διαμερίσματα σε μια κάποτε υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή να είναι πλέον εφάμιλλα των πλουσιότερων ευρωπαϊκών πόλεων και πολυτελείς οικοδομές να ξεφυτρώνουν κατά μήκος της ακτογραμμής της, γράφει το Bloomberg.

Έλλειψη κατοικιών

Οι τιμές real estate στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, σχεδόν τριπλάσιες από αυτές στη Στοκχόλμη και αντίθετες με τις μειώσεις σε πόλεις όπως το Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στις μακρές, αργές επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν βρεθεί σε νομικές εμπλοκές, περιορίζοντας την αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη κατοικιών κερδίζει το πάνω χέρι σε περισσότερες πόλεις. Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν ετήσια μείωση στα τελευταία μηνιαία στοιχεία τους, αλλά ο κύριος όγκος των αγορών που παρακολουθείται από το Bloomberg City Tracker σημειώνει άνοδο, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να καταγράφουν αυξήσεις άνω του 3%.

Η εντυπωσιακή σύγκριση

Για να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις του real estate στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορους παρόχους. Ορισμένα είναι ζητούμενες τιμές και ενδεικτικά επίπεδα, ενώ άλλα είναι επίσημα στοιχεία για τις συναλλαγές. Οι τιμές στην Αθήνα προέρχονται από έναν δείκτη του Σπιτογάτου, βάσει του οποίου εκτιμήθηκαν οι μηνιαίες ζητούμενες τιμές σε πέντε περιοχές της πόλης και στη συνέχεια βγήκε μέσος όρος για ολόκληρη την πρωτεύουσα.

Η δεκαετής κρίση χρέους της Ελλάδας άφησε στους δανειστές 107 δισεκατομμύρια ευρώ ξινισμένου χρέους το 2016. Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, αλλά με πολλά από αυτά να καλύπτονται από ακίνητα, η εξασφάλιση αυτή έχει εμπλακεί στις προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες πληρωμής με τους οφειλέτες. Ενώ τα σπίτια θα μπορούσαν τελικά να βγουν σε πλειστηριασμό, οι διαπραγματεύσεις συμπιέζουν την προσφορά στο μεταξύ.

“Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά”

Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά“, δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Ακινήτων Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση από το πρόγραμμα Golden Visa. Ταυτόχρονα, η οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους ντόπιους περισσότερη αγοραστική δύναμη. Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη ΕΕ φέτος και η κατά κεφαλήν παραγωγή αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, δηλαδή σε περισσότερα από 21.000 ευρώ φέτος – μια ισχυρή ανάκαμψη από το χαμηλό των 16.200 ευρώ αμέσως μετά την αποφυγή του grexit.

Η δυναμική αυτή έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι – ένα γερασμένο βιομηχανικό σύμπλεγμα – σε περιζήτητες γειτονιές. Με τη στενότητα σε ζωτικό χώρο, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε lofts γύρω από την Τεχνόπολη – ένα παλιό εργοστάσιο φυσικού αερίου που έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και εκθεσιακό χώρο. Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το αριστοκρατικό προάστιο της Γλυφάδας, εμφανίζονται πολυτελή συγκροτήματα για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα.

Άνοδο τιμών προβλέπει η ΤτΕ

Ταυτόχρονα, οι εργασίες αρχίζουν επιτέλους και στο Ελληνικό. Η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου της πόλης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ – το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα – θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026. Αλλά η οικοδόμηση δεν προχωράει αρκετά γρήγορα για να απαλύνει την τρέχουσα έλλειψη, και αυτό πιέζει τους καταναλωτές. Το κόστος στέγασης κατανάλωσε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι, σε σύγκριση με το 20% του μέσου όρου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτό το μήνα. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει έντονο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr