πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την εκπνοή της ισχύος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μετά την πάροδο εννέα μηνών από τη λήψη της δεύτερης δόσης αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την Πέμπτη, αλλά όσον αφορά τους εισερχόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κομισιόν προβλέπεται να προτείνει στα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να δέχονται επισκέπτες από τρίτες χώρες εφόσον είναι εμβολιασμένοι με τα σκευάσματα που έχει εγκρίνει και η ΕΕ. Επίσης θα καλέσει τις χώρες να ξανανοίξουν τα σύνορά τους μετά τις γιορτές, και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου, για όλους όσοι έχουν κάνει τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Υποχρεωτική από το …παράθυρο η τρίτη δόση 

Με το σχέδιο πρότασης, που αποκαλύπτει το Bloomberg, ουσιαστικά τίθεται υποχρέωση στους εισερχόμενους στην ΕΕ να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου μετά εννιά μήνες από τη δεύτερη.

Επιπλέον η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί την ΕΕ στην κατάργηση από 1ης Μαρτίου της λεγόμενης «λευκής λίστας», δηλαδή του καταλόγου των χωρών από όπου μπορούν να εισέρχονται στην ομάδα των 27 κρατών ταξιδιώτες ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Από εκείνη την ημερομηνία και μετά μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες θα μπορούν να μπαίνουν στις χώρες της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες  για τα παιδιά

Οι νέοι κανόνες πρόκειται επίσης να επιτρέψουν στα παιδιά ηλικιών από έξι έως 17 ετών να ταξιδεύουν με αρνητικό μοριακό τεστ λίγο πριν την απογείωση έστω και χωρίς εμβολιασμό.

Οι προτάσεις αυτές πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της Πέμπτης, αλλά δεν αφορούν τα ταξίδια εντός της ΕΕ. Θα τεθούν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς έγκριση και θεσμοθέτηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά σε άτομα των 60 ετών μόνο μετά τη λήψη και της ενισχυτικής δόσης.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr