Ένα τρομακτικό ράλι τιμών σε όλη την Ευρώπη αναγκάζει τις κυβερνήσεις να προωθήσουν ένα νέο σχέδιο δράσης σε όλη την ΕΕ. Τα μέλη της Ένωσης έχουν ήδη δεσμεύσει 280 δισεκατομμύρια ευρώ για στηριξη επιχειρήσεων κι νοικοκυριών , αλλά το ποσό αυτό μπορεί να είναι χαμηλό (ή ακόμα και να κάνει τα πράγματα χειρότερα). Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και τη Γαλλία σημείωσαν ρεκόρ σήμερα Πέμπτη και είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αυτά αναφέρει το Bloomberg στη βραδυνή του ενημέρωση.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται, επισημαίνει το Πρακτορείο, καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται να κλείσει για τρεις ημέρες τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 την επόμενη Τετάρτη λόγω “εργασιών συντήρησης”, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για μια μακροπρόθεσμη διακοπή που θα απειλούσε τις προσπάθειες εξασφάλισης αποθεμάτων σε επαρκή επίπεδα για το χειμώνα.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας – μια προσέγγιση που όχι μόνο μπορεί να επιβαρυνθεί από την αύξηση των τιμών, αλλά και να επιδεινώσει την κρίση. Προγράμματα όπως η μείωση του φόρου στο φυσικό αέριο στη Γερμανία και η επιδότηση θέρμανσης στην Πολωνία χωρίς περιορισμούς για το επίπεδο του εισοδήματος ή την ενεργειακή απόδοση είναι πιθανότερο να ενισχύσουν τη ζήτηση, παρά να την περιορίσουν.

“Είναι σαν να σβήνεις τη φωτιά με βενζίνη”, δήλωσε η Joanna Mackowiak-Pandera, πρόεδρος του think tank Forum Energii με έδρα τη Βαρσοβία. “Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον πάτο της κρίσης”.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την έξαρση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει μια σύνοδο για να συζητήσει την ιδέα του ανώτατου πλαφόν των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK επικαλούμενο τον υπουργό Βιομηχανίας Jozef Sikela.

Κίνδυνος να εξαντληθούν οι οικοκομικοί πόροι

Η μέχρι στιγμής αντίδραση της πολιτικής ενέχει τον κίνδυνο να εξαντλήσει τους χρηματοοικονομικούς πόρους της περιοχής και να εντείνει την έξαρση του πληθωρισμού, καθώς οι οικονομίες παραπαίουν. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στους φορολογούμενους , πληρώνοντας το λογαριασμό για περισσότερη στήριξη στη συνέχεια, με τις τιμές να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 110 δισεκατομμύρια λίρες (129 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2023, σύμφωνα με μελέτη του Institute for Government.

  • Σύμφωνα με τον Peter Vis, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ, αντί να μοιράζουν χρήματα ευρέως, οι αρχές θα πρέπει να επικεντρώσουν τη στήριξη μόνο στους πιο ευάλωτους πολίτες και να προωθήσουν τις επενδύσεις σε μέτρα αποδοτικότητας για τις επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους καταναλωτές.

Ενώ πολιτικές όπως το σχέδιο της Ελλάδας να καλύψει το 94% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο ακούγονται όμορφα στους πολίτες, σημειώνει το Bloomberg, η αναγκαία ωστόσο μείωση της κατανάλωσης απαιτεί αντιδημοφιλείς επιλογές. Ενδέχεται όμως να μην υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Πηγή: economico.gr