Bloomberg: η Ευρώπη γίνεται πιό αυστηρή στο θέμα των εμβολιασμών

Καθώς στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα, η τακτική του καρότου και του μαστιγίου για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί αρχίζει να τείνει προς το μαστίγιο, αναφέρει το Bloomberg.

Μετά από μήνες διαμάχης στις αρχές του έτους, λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού εμβολίων, πλέον οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα αντίθετο πρόβλημα: Υπάρχει επάρκεια εμβολίων, αλλά μειώνεται η ζήτηση του κόσμου για αυτά. Η αντιπαράθεση σε αυτό το σημείο έχει ανάψει και αφορά το πώς θα πειστούν οι Ευρωπαίοι να κάνουν το εμβόλιο, θέτοντας παράλληλα στο προσκήνιο μια σειρά από ηθικά θέματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, την συναίνεση και την ιδιωτικότητα.

“Καλοκαίρι εμβολιαστικής κινητοποίησης” στη Γαλλία

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε “ένα καλοκαίρι εμβολιαστικής κινητοποίησης”, με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η Ιταλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν την ίδια προσέγγιση, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για κάποιες ομάδες εργαζομένων.

Στην Ευρώπη πλήρως εμβολιασμένο είναι περίπου το 42% του πληθυσμού. Αυτός ο αριθμός θα χρειαστεί να ανέβει σημαντικά πριν έρθει ο χειμώνας και επιστρέψει το κρύο. Στη Γερμανία το ινστιτούτο δημόσιας υγείας RKI υπολογίζει ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 85% τω ατόμων ηλικίας 12 ως 59 ετών, καθώς και το 90% των άνω των 60 ετών για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης.

Όμως την ίδια ώρα η άρση αρκετών περιορισμών στα ταξίδια και τις δραστηριότητες, έγιναν αφορμή για συνάξεις πολλών ατόμων οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν ώθηση στην αύξηση των κρουσμάτων- ιδιαίτερα νέων ατόμων τα οποία είναι ανεμβολίαστα.

Στη Γαλλία τα πιστοποιητικά υγείας που θα αποδεικνύουν τον εμβολιασμό ή το αρνητικό τεστ, είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση σε θέατρα, κινηματογράφους, αθλητικές εγκαταστάσεις ή φεστιβάλ με περισσότερους από 50 παρευρισκόμενους. Το μέτρο τον Αύγουστο θα επεκταθεί και στα εστιατόρια.

Για να ωθήσει περισσότερο τον κόσμο προς τον εμβολιασμό, ο Μακρόν από το φθινόπωρο θα σταματήσει την παροχή δωρεάν τεστ για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ή να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις.

Η αντίδραση του κοινού ήταν άμεση και εντυπωσιακή: Ένας αριθμός-ρεκόρ 926.000 ατόμων έκλεισε την περασμένη Δευτέρα ραντεβού για εμβόλιο μέσω της πλατφόρμας DoctoLib. Μέχρι την Πέμπτη ο αριθμός είχε ανέβει στα 2,6 εκατομμύρια ραντεβού, με το 62% να είναι άτομα κάτω των 35 ετών.

Ιταλία: το 68% υπέρ των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων

Στην Ιταλία το 68% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του μέτρου που θέλει μόνο τους πλήρως εμβολιασμένους να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, τραίνα και αεροπλάνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η La Stampa. Περίπου το ίδιο ποσοστό θα υποστήριζε την απομάκρυνση ανεμβολίαστου ιατρικού προσωπικού ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιρλανδίας, συνδέουν και αυτές την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστιατορίων με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει επίγνωση ότι το σχέδιο “δεν είναι τέλειο”, αλλά είναι η μόνη λύση τη δεδομένη στιγμή.

Στην Ελλάδα όλοι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας έχουν προθεσμία να εμβολιαστούν ως τις 16 Αυγούστου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας. Οι εμβολιασμοί από την 1η Σεπτεμβρίου γίνονται υποχρεωτικοί και για τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας. Παράλληλα, από την περασμένη Παρασκευή απαιτείται πιστοποιητικό υγείας που να δείχνει εμβόλιο η αρνητικό τεστ, για την είσοδο στο εσωτερικό εστιατορίων, μπαρ και κλαμπ. Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων παραμένουν προσβάσιμοι για όλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr