Η οικονομία της Γερμανίας -που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη χειμερινή ύφεση- θα αναπτυχθεί ελάχιστα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκαλώντας ανησυχίες συνολικά για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Βloomberg, η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη και στο γ’ τρίμηνο, ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2023 εκτιμάται πως θα ενισχυθεί οριακά, μόλις κατά 0,1%, χάνοντας 0,1% για κάθε τρίμηνο σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Στο έτος η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3%, ενώ οι οικονομολόγοι βλέπουν πιθανή ανάκαμψη το 2024 κατά 0,8%, αναθεωρώντας πτωτικά την προηγούμενη εκτίμησή τους για ανάπτυξη της τάξης του 1%.

Η γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει συνεχή αδυναμία εν μέσω της μείωσης της ζήτησης από την Κίνα, της έλλειψης σε εργατικό δυναμικό, της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και των παρατεταμένων επιπτώσεων από την περσινή ενεργειακή κρίση. Το ΔΝΤ αναμένει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα είναι η μόνη εκ των G7 που θα συρρικνωθεί φέτος. Στη μηνιαία έκθεσή του το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε πως δεν αναμένεται βιώσιμη ανάκαμψη για την οικονομία της χώρας εντός του 2023, με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία τα σχετικά με τις νέες παραγγελίες και με το επιχειρηματικό κλίμα.

Μειωμένες προσδοκίες

«Στο εσωτερικό επίπεδο, η αναμενόμενη ήπια ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση, τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις δίνει κάποια πρώτα σημάδια ελπίδας, τα οποία αναμένεται να ισχυροποιηθούν καθώς θα προχωρά το έτος», τονίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τρίτη είναι πολύ πιθανό να δείξουν ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη Γερμανία επιδεινώθηκε εκ νέου τον Αύγουστο.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές του Bloomberg, η έρευνα του Ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία είναι η πρώτη από τις μεγάλες έρευνες που δημοσιεύονται στην ευρωζώνη για τον Αύγουστο, παρέχοντας ενδείξεις για το τι να αναμένουμε από τα υπόλοιπα κράτη. Οι προσδοκίες των επενδυτών μειώθηκαν περαιτέρω, υποδηλώνοντας ότι το κλίμα επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τα αυξανόμενα επιτόκια και την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση. Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι σημαίνουν επίσης ότι η Γερμανία δεν θα αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα επόμενα τρίμηνα, εκτιμούν.

«Τεχνική ύφεση»

Τα τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει και πάλι ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης». Η γερμανική οικονομία δεν πατάει γερά στα πόδια της. Όπως ανέφερε πρόσφατα η Deutsche Welle για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε, παρουσιάζοντας αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «τεχνική ύφεση». Κατά το προηγούμενο τρίμηνο, το Α.Ε.Π. παρέμεινε στάσιμο, όμως αυτό ήταν μονάχα μια αδύναμη αχτίδα ελπίδας. Επειδή όλοι οι σημαντικοί δείκτες ακολούθησαν καθοδική τάση.

Ο σημαντικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου υποχώρησε τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με τους 9.000 διευθυντές επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα να αξιολογούν χειρότερα τόσο την τρέχουσα κατάσταση των εταιρειών τους, όσο και τις προοπτικές για τους επόμενους έξι μήνες. «Η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας μοιάζει να γίνεται πιο ζοφερή», είναι το συμπέρασμα του επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φούεστ. Και τα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας είναι όμως αποθαρρυντικά. Αν και το συνολικό ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό στο 5,6%, τον Ιούλιο προστέθηκαν 147.000 νέοι άνεργοι, με τον αριθμό των κενών θέσεων να παραμένει υψηλός στις 772.000.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr