Πράσινη μετάβαση

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τόσο μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, είναι ίσως το πιο μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας στην κούρσα της μετα-πανδημικής ανάκαμψης.

Το στοίχημα αυτό επισημαίνει στο Bloomberg ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το σχέδιο της Ελλάδας για τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, θα επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Τα projects των 18 δις ευρώ

Επιχειρήσεις τόσο ελληνικές, όσο και από το εξωτερικό, αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον μετά από τη διάθεση σχεδόν 18 δισ. ευρώ ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων για οτιδήποτε αφορά την πράσινη μετάβαση –  από ηλιακά πάνελ μέχρι αποθήκευση ενέργειας, όπως τόνισε στο Bloomberg ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στην Boston Consulting Group Inc καθώς και υπεύθυνος της ομάδας η οποία συμβούλευσε την κυβέρνηση για την έξοδο από τον λιγνίτη.

“Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι περισσότερα από 30% των κεφαλαίων της ΕΕ για την Ελλάδα κατευθύνονται σε ‘πράσινες” ευκαιρίες’, δήλωσε στην συνέντευξή του στο Bloomberg.

Πολλές από τις επιλογές αφορούν σε περιοχές που εξαρτώνται από τον λιγνίτη και προσφέρουν την ευκαιρία να μειώσουν την εξάρτηση τόσο των τοπικών οικονομικών όσο και των εργαζομένων από το πεδίο των ορυκτών καυσίμων, όπως επεσήμανε ο Βασίλης Αντωνιάδης.

Αύξηση ΑΕΠ κατά 7% και 180.000 νέες θέσεις εργασίας

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά έχει εξασφαλίσει 6,2 δισ. ευρώ για green projects. Ένα επιπλέον ποσό 11,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων και των “πράσινων” επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε μια αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% μέχρι το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί

Το δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ορισμένα από τα μεγάλα projects που έχουν ήδη δρομολογηθεί:

  • Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της χώρας, θα κατασκευάσουν 18 ηλιακά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204MW στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη.
  • Η ΔΕΗ και η γερμανική RWE έχουν συμφωνήσει να δαπανήσουν 1 δισ. ευρώ σε ηλιακά πάρκα ισχύς 2 GW μέσω μιας κοινοπραξίας, επίσης στην ίδια περιοχή.
  • Ένας όμιλος με τους μεγαλύτερους παρόχους και παραγωγούς ενέργειας της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil και η TAP, έχουν καταθέσει πρόταση για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου, κόστους 8 δισ. ευρώ.
  • Ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ έχουν γνωστοποιήσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις για μια εθνική στρατηγική υδρογόνου, τον επόμενο μήνα. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μάλιστα έχει ήδη συνάψει συνεργασία με την Ocean Winds με στόχο τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο Βασίλης Αντωνιάδης δήλωσε επίσης ότι η άνοδος των τιμών άνθρακα είναι πιθανό να στρέψει περαιτέρω τις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια.

«Οι τιμές (για τον άνθρακα των 90 ευρώ ανά τόνο ή και υψηλότερα, σε μακροπρόθεσμη βάση, δεν θα πρέπει να εκπλήξουν κανέναν», σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr