κυρώσεις Ερντογάν

Την μεγάλη «ντρίπλα» για να αποφύγει τις – διαγραφόμενες πια – ευρωπαϊκές κυρώσεις επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν: Μεταφέρει εκτός Τουρκίας, σε χώρες του εξωτερικού, την έδρα των ενεργειακών ομίλων της χώρας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που κινδυνεύουν να βρεθούν στην λίστα των οικονομικών κυρώσεων της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η παράκαμψη των κυρώσεων είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε σήμερα, Παρασκευή, από την τουρκική Εθνισυνέλευση και δίνει ακριβώς την δυνατότητα μεταφοράς των τουρκικών ενεργειακών εταιρειών στο εξωτερικό.

Οι νέοι κανονισμοί που ψηφίστηκαν το πρωί αναμένεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή πολύ σύντομα.

Ο ίδιος μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ονέλ δεν έκρυψε τα κίνητρα της κυβέρνησης λέγοντας πως στόχος του νομοσχεδίου είναι «η προστασία των εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εξόρυξη αερίου, όπως και στον κλάδο των μετάλλων, από ενδεχόμενες τιμωρητικές δράσεις».

Μ’ αυτή την κίνηση, ακόμη και στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι τουρκικές ενεργειακές εταιρείες θα είναι ικανές να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς η έδρα τους θα βρίσκεται στο εξωτερικό και ως εκ τούτου, δεν θα λογίζονται επισήμως ως τουρκικές.

Οι ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις και η παρέμβαση Μέρκελ

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται την ώρα που πυκνώνουν τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το Βερολίνο πλέον, για πιθανή απόφαση επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου για την κλιμακούμενη προκλητικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Μόλις χθες ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει επιδείξει και την πιο υψηλή ανοχή έναντι της Αγκυρας, αναγνώρισε ότι σε σχέση με την Τουρκία «τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα θέλαμε».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει χρόνο στην Τουρκία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να σταματήσει τις ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο», δείχνοντας ότι οι κυρώσεις θα βρεθούν στα τραπέζι της συνόδου κορυφής.

Πηγή: economico.gr