Δένδιας Τσαβούσογλου

Αν και ο στόχος της συνάντησης ήταν η  συμφιλίωση, η εξέλιξη πήρε δραματική τροπή αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg για τη δημόσια σύγκρουση που είχαν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα. Η διαμάχη, όπως αναφέρει το πρακτορείο, έγινε μπροστά στις κάμερες για θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες με τον Τούρκο υπουργό να είναι εμφανώς ταραγμένος.

“Η σχέση τους ανέβασε απότομα θερμοκρασία”

Αντί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, η συνέντευξη Τύπου, ανέβασε απότομα θερμοκρασία, γράφει το Bloomberg. Αντανακλούσε τις αντιθέσεις σε όλα, από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη μετανάστευση, παρόλο που ήταν η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια, όπου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Μπροστά στις κάμερες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη αργότερα αυτό το μήνα και ότι θα συνεχίσουν να συνομιλούν με στόχο την επίλυση των διαφορών τους. «Έκανε ακόμα και αναφορές για αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών των δυο χωρών, αν υπάρξει πρόοδος» αναφέρει το Bloomberg.

“Εμφανώς ταραγμένος ο Τσαβούσογλου, δεν κρατήθηκε”

Εν συνεχεία, όπως σημειώνει, τα πράγματα πήγαν στραβά: «O Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, του Διεθνές Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». Η Τουρκία «έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, πάνω από την ελληνική γη, δεν μιλώ για τη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ, επέκρινε και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για έναν «εμφανώς ταραγμένο Τσαβούσογλου που δεν κρατήθηκε» ο οποίος και δήλωσε πως: «Εάν έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε ακόμη και αφού συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για αυτά τα θέματα, τότε πρέπει να δώσω μια απάντηση».

«Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εάν θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε έτσι ή θα συνεχίσουμε να μιλάμε», είπε. «Νομίζω, πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο», συνέχισε αποφεύγοντας να συνεχίσει να αντιπαρατεθεί περαιτέρω.

Πηγή: economico.gr