Οι επιπτώσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία μεγαλώνουν, προκαλώντας προβλήματα σε κρίσιμους τομείς στους οποίους η χώρα στηρίζεται εδώ και χρόνια για να τροφοδοτήσει την οικονομία της, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που εκπονήθηκε για την Ρωσική κυβέρνηση , την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Το έγγραφο, αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων που προσπαθούν να εκτιμήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, παρουσιάζει μια πολύ πιο δυσοίωνη εικόνα από ό,τι κάνουν συνήθως οι αξιωματούχοι στις αισιόδοξες δημόσιες δηλώσεις τους.

Το Bloomberg είδε ένα αντίγραφο της έκθεσης, η οποία συντάχθηκε για μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων στις 30 Αυγούστου. Άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις επιβεβαίωσαν τη γνησιότητά της.

Δύο από τα τρία σενάρια της έκθεσης δείχνουν την επιτάχυνση της οικονομικής συρρίκνωσης το επόμενο έτος, με την οικονομία να επιστρέφει στο προπολεμικό επίπεδο μόνο στο τέλος της δεκαετίας ή αργότερα. Το ένα σενάριο “αδράνειας” βλέπει την οικονομία να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο το επόμενο έτος κάτω από αυτό του 2021 κατά 8,3%, ενώ το σενάριο “άγχους” τοποθετεί το χαμηλό το 2024 στο 11,9% κάτω από το περσινό επίπεδο.

Ρωσία: Εγχώρια έκθεση προειδοποιεί για "βαρύ πλήγμα" από τις κυρώσεις - Σε αντίθεση με την αισιοδοξία του Κρεμλίνου

Όλα τα σενάρια βλέπουν την πίεση των κυρώσεων να εντείνεται, με περισσότερες χώρες να είναι πιθανό να ενταχθούν σε αυτές. Η απότομη απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί επίσης να πλήξει την ικανότητα Κρεμλίνου να προμηθεύει τη δική του αγορά, αναφέρει η έκθεση.

Οι κυρώσεις επηρεάζουν σχεδόν όλες τις μορφές μεταφορών

Πέρα από τους ίδιους τους περιορισμούς, οι οποίοι καλύπτουν περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών και εξαγωγών, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει πλέον έναν “αποκλεισμό” που “έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις μορφές μεταφορών”, αποκόπτοντας περαιτέρω την οικονομία της χώρας. Οι τεχνολογικοί και οικονομικοί περιορισμοί αυξάνουν την πίεση. Η έκθεση εκτιμά ότι έως και 200.000 ειδικοί στον τομέα της πληροφορικής ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα έως το 2025, η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για το διευρυνόμενο brain-drain.

Δημόσια, οι αξιωματούχοι λένε ότι το πλήγμα από τις κυρώσεις ήταν μικρότερο από ό,τι φοβόντουσαν, με τη συρρίκνωση να είναι ενδεχομένως μικρότερη από 3% φέτος και ακόμη μικρότερη το 2023. Δυτικοί οικονομολόγοι έχουν επίσης προσαρμόσει τις προοπτικές για το τρέχον έτος, υποχωρώντας από τις αρχικές προβλέψεις για βαθιά ύφεση, καθώς η οικονομία άντεξε καλύτερα από το αναμενόμενο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις που μετέδωσε το Reuters, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προβλέπει τώρα συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 2,9% για το 2022, μια βελτίωση σε σχέση με την πρόβλεψή της τον Αύγουστο για ετήσια μείωση 4,2%.

Η ρωσική οικονομία πρόκειται να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά σε τριμηνιαία βάση στα τέλη του 2022 ή το 2023, δήλωσε ο Ρεσέτνικοφ.

Αγώνας δρόμου για το 2024

Το έγγραφο ζητεί μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και την περαιτέρω άμβλυνση των επιπτώσεων των κυρώσεων, προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα το 2024 και να αναπτυχθεί σταθερά στη συνέχεια. Αλλά τα μέτρα περιλαμβάνουν πολλά από τα ίδια μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων που η κυβέρνηση έχει διαφημίσει την τελευταία δεκαετία, όταν η ανάπτυξη παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στάσιμη ακόμη και χωρίς τις κυρώσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση του Bloomberg ο Ρεσέτνικοφ χαρακτήρισε τις προβλέψεις “αναλυτικές εκτιμήσεις που χρησιμοποιήσαμε για να υπολογίσουμε τι θα συμβεί αν δεν αντισταθούμε, αν δεν κάνουμε τίποτα”, σύμφωνα με το Tass, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητα της έκθεσης.

Πηγή: economico.gr