Τραμπ κυρώσεις

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε δέσμη μέτρων κατά της Τουρκίας για τους S-400, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Οι ίδιες πηγές, ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την λίστα κυρώσεων που του κατέθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δεν γνώριζαν ωστόσο ποια μέτρα περιλαμβάνει η λίστα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters η επίσημη ανακοίνωση των κυρώσεων αναμένεται νωρίς απόψε (ώρα Ελλάδας).

Αξιωματούχος που γνωρίζει το παρασκήνιο δήλωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ, ότι διίστανται οι απόψεις για το εύρος των κυρώσεων. Φαίνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκρίνει σκληρές κυρώσεις και ο Λευκός Οίκος διαφωνεί.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι κυρώσεις θα στοχεύσουν τον Ισμαήλ Ντεμίρ τον επικεφαλής των τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν και ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια του  ρωσικού συστήματος S-400. Όμως για την αγορά συνεργάστηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών και Εμπορίου.

FT: “Ντρίπλα” Τραμπ υπέρ του Ερντογάν με ήπιες κυρώσεις

Ενδιαφέρον έχει και δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι «όσο το δυνατόν πιο ήπιες» για να καθησυχάσουν το Κογκρέσο, και να αποφύγουν σοβαρές ζημιές στη στρατιωτική σχέση των δύο χωρών.

Αρκετοί άλλωστε είναι και οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στην επιβολή light κυρώσεων κατά της Τουρκίας για να «διασώσει» τον Ταγίπ Ερντογάν και να προλάβει μια πιο επιθετική λίστα τιμωρητικών μέτρων για την Αγκυρα από την επόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τα νέα για την ανακοίνωση των κυρώσεων, που απεκάλυψε το πρακτορείο Reuters, ακολουθούν την απόφαση της αμερικανικής Βουλής να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA) που περιλαμβάνει και σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Εάν είναι σκληρές οι κυρώσεις θα προκαλέσουν βαρύ πλήγμα στην ήδη ν εύθραυστη τουρκική οικονομία. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 24% έναντι του δολαρίου τη φετινή χρονιά εν μέσω της ανησυχίας των επενδυτών για τις οικονομικές πολιτικές της χώρας και την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: economico.gr