Bloomberg: Οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν κοινό σχέδιο για το φυσικό αέριο

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρόκειται να εξετάσουν το σχέδιο για κοινή αγορά φυσικού αερίου στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Στόχος του σχεδίου είναι να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τις αναγκαίες ενεργειακές προμήθειες.

Μηχανισμός αλληλεγγύης για τη στήριξη των κρατών 

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αξιωματούχους των χωρών, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα αρχίσει στις 30 Μαΐου οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν ένα φάσμα θεμάτων, από τον μηχανισμό αλληλεγγύης για τη στήριξη όσων κρατών-μελών αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια φυσικού αερίου, τις ενεργειακές συνδέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., την ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας αλλά και τις ενδεχόμενες μεταβολές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής συμφωνήθηκε στις αρχές του έτους ως επιβεβλημένη από τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Εχει προηγηθεί, τον Μάρτιο, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την από κοινού αγορά αλλά και αποθήκευση φυσικού αερίου, που στόχο έχει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Πιέσεις για μηχανισμό κοινής αγοράς φυσικού αερίου

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. όπως η Γαλλία και η Ισπανία ζητούσαν επίμονα ένα μηχανισμό κοινής αγοράς φυσικού αερίου αντίστοιχο με την αποστολή που ανέλαβε η Κομισιόν για την αγορά εμβολίων για λογαριασμό όλων των χωρών της Ε.Ε.

Ζητούμενο ήταν να θωρακιστούν από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Στο μεταξύ, η επιθετική στάση του Ρώσου προέδρου έχει ενισχύσει την επιθυμία των Ευρωπαίων να απεξαρτηθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ενώ πείθει και τις χώρες που ήταν έως τώρα επιφυλακτικές για την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού κοινής αγοράς ενέργειας.

Ορισμένες κυβερνήσεις σπεύδουν ήδη να απευθυνθούν σε χώρες που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικούς προμηθευτές και να υπογράψουν μαζί τους συμφωνίες για την παροχή φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, έκλεισε μέσα στην εβδομάδα σχετικές συμφωνίες με την Αλγερία και την Αίγυπτο και εντός του μηνός σχεδιάζει να επισκεφθεί χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής για τον ίδιο λόγο.

Δέσμη προτάσεων  για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας.

Μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη δέσμη των προτάσεών της με το όνομα RePowerEU για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας και σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Παράλληλα, θα παρουσιάσει μια εκτίμηση για το πώς η ανάκαμψη των χωρών-μελών από την ύφεση της πανδημίας μπορεί να διευκολύνει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και τα κενά στο σύστημα με το οποίο προμηθεύονται ενέργεια τα κράτη-μέλη.

Οι προειδοποιήσεις αξιωματούχων και οικονομολόγων 

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Ε.Ε. αλλά και οικονομολόγοι προειδοποιούν πως οι εσπευσμένες προσπάθειες των Ευρωπαίων να εξασφαλίσουν προμηθευτές ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών των καυσίμων, αν όλο και περισσότερα κράτη-μέλη δράσουν χωρίς συντονισμό και συνεννόηση μεταξύ τους.

Η συμφωνία που συνήψε η Ιταλία με την Αλγερία, για παράδειγμα, έχει εμπνεύσει ανησυχία στην Ισπανία πως μπορεί να αποβεί εις βάρος των αντίστοιχων ισπανικών συμφωνιών.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει, πάντως, παράλληλα δέσμη προτάσεων για την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης αδειών για σχέδια παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και για τον ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr