Bloomberg: Πως απαντά η Ευρώπη στη νέα έξαρση της πανδημίας

Τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, όπως επίσης οι νοσηλείες και οι θάνατοι, διαμορφώνοντας το σκηνικό ενός ακόμη εφιαλτικού χειμώνα για την Ευρώπη. Ακόμη και πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η μάχη της ηπείρου κατά της Covid-19 βρισκόταν σε ασταθές έδαφος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η « Όμικρον» έχει προσθέσει μία επιπλέον δόση αβεβαιότητας, αλλά το άμεσο πρόβλημα της ηπείρου είναι να αντιμετωπίσει το κύμα κρουσμάτων που έχει ήδη βάλει κάποιες χώρες ξανά σε lockdown, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η γερμανική κυβέρνηση την Πέμπτη, έγινε η τελευταία που ενίσχυσε την απάντησή της θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στους ανεμβολίαστους και μπορεί ακόμη και να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς. Η Αυστρία έχει ήδη προτείνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ άλλες χώρες σχεδιάζουν να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα δραστικά αυτά, βήματα είναι η απάντηση σε μια δραματική κατάσταση. Στην Αυστρία, τα κρούσματα του τελευταίου 7ημέρου ξεπέρασαν τα 1.100 ανά 100.000 άτομα. Αυτό είναι 8 φορές ο μέσος όρος κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Από τη στιγμή που επιβλήθηκε το lockdown, ο αριθμός έχει μειωθεί, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες καθυστερούν, εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά σε κορύφωση. Τα στοιχεία είναι λιγότερο δραματικά σε άλλες περιοχές, αλλά η τάση είναι ανοδική σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας.

Τα νέα στοχευμένα μέτρα αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι, ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από το τελευταίο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού – από τον κρύο καιρό μέχρι τη χαλάρωση του κόσμου  – ενώ ένα σημαντικό στοιχείο είναι τα εμβόλια. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν 640 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αλλά ακόμα και με αυτή την τεράστια προσπάθεια, περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, οι κυβερνήσεις έχουν προβεί στα παρακάτω μέτρα:

Lockdown στη Γερμανία

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης την Πέμπτη προσχώρησε στις χώρες που κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους, ανακοινώνοντας πως μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, θέατρα και καταστήματα μη βασικών προϊόντων. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού – η οποία υποστηρίζεται τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ όσο και από τον επερχόμενο διάδοχό της Όλαφ Σολτς, θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόστιμα στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους Έλληνες άνω των 60 ετών. Από τον επόμενο μήνα, οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, με τα χρήματα να πηγαίνουν στην κάλυψη των νοσοκομειακών αναγκών. Στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, έκαναν το εμβόλιο τον Νοέμβριο.

Συστάσεις από τις ελβετικές αρχές

Οι ελβετικές αρχές προέτρεψαν την Παρασκευή τον κόσμο να εργάζεται από το σπίτι όπου είναι εφικτό, αφότου απέτυχαν να κερδίσουν υποστήριξη για την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι, ακόμη και για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση αντιστάθηκε στην επιβολή σκληρών νέων μέτρων, αλλά είπε ότι επιχειρήσεις όπως τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα έχουν την επιλογή να περιορίσουν την πρόσβαση μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Η χώρα έχει θέσει επίσης περιορισμούς σε ανεμβολίαστους που εισέρχονται από ορισμένες χώρες.

Περιορισμοί στο Βέλγιο

Το Βέλγιο ανακοίνωσε επίσης νέους περιορισμούς χθες, αν και δεν υπήρχαν μέτρα που να στοχεύουν ειδικά στους ανεμβολίαστους. Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν νωρίς για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να περιορίσουν τη διδασκαλία στην τάξη. Οι εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 200 άτομα απαγορεύονται και η εντολή για χρήση μάσκας επεκτείνεται σε οποιονδήποτε άνω των έξι ετών.

Lockdown στην Αυστρία

Η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει στη συνέχεια να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ή τα άτομα που ανάρρωσαν πρόσφατα από τον ιό. Το lockdown για τους ανεμβολίαστους πιθανότατα θα συνεχιστεί, αν και μπορούν να πάνε στη δουλειά με αρνητικό τεστ. Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τα 7.200 ευρώ.

Ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ισπανία

Η Ισπανία έχει απαγορεύσει ουσιαστικά τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο ενηλίκων.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο:

Όμως η καταστολή των ανεμβολίαστων δεν περιορίζεται στην Ευρώπη και μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη, καθώς οι κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με μια μελέτη στη Νότια Αφρική, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την μετάλλαξη, είναι τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι για οποιοδήποτε προηγούμενο στέλεχος.

Νότια Αφρική: Συζητήσεις για υποχρεωτικότητα. Ειδικότερα, η Νότια Αφρική ετοιμάζει μια πολιτική υποχρεωτικού εμβολιασμού και πρόκειται να την εφαρμόσει στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Επετεύχθη ευρεία συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας, ένα φόρουμ διαπραγματεύσεων, και το Κογκρέσο των Συνδικάτων της Νότιας Αφρικής, το οποίο αρχικά αντιτάχθηκε στον εξαναγκασμό των ανθρώπων να εμβολιαστούν, έχει πλέον συμμετάσχει σε επιχειρηματικές συζητήσεις για την υποστήριξη της κίνησης.

Ορισμένες τοπικές εταιρείες έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτικό των εμβολιασμό των υπαλλήλων τους και ως αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους εμβολιασμούς.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, εξέδωσε νόμο έκτακτης ανάγκης που αναγκάζει τους μεγάλους ιδιωτικούς εργοδότες να απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή συχνά τεστ. Το υπουργείο Εργασίας είπε ότι η εντολή θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία στις 4 Ιανουαρίου. Η μη συμμόρφωση μπορεί να προκαλέσει πρόστιμα έως και 136.000 $.

Ωστόσο, περίπου το 5% των ανεμβολίαστων εργαζομένων εγκατέλειψε τη δουλειά του όταν ο εργοδότης τους επέβαλε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, σύμφωνα με μια έρευνα του Οκτωβρίου για το Ίδρυμα της Οικογένειας Kaiser.

Σιγκαπούρη: Δεν καλύπτει τις ιατρικές δαπάνες ανεμβολίαστων. Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει να πληρώσουν τα ιατρικά τους έξοδα εάν κολλήσουν κορωνοϊό. Να σημειωθεί πως οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε ΜΕΘ μπορεί να χρειαστεί να πληρώσου περίπου 18.500 δολάρια, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr