Λογισμικό F-35

Την συνδρομή τριών κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων ζήτησε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ προκειμένου να λύσει προβλήματα που παρουσιάζει το software των πολεμικών αεροσκαφών νέας γενιάς της Lockheed MartinF-35, τα οποία αποτελούν το πλέον κοστοβόρο σύγχρονο οπλικό σύστημα της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ανεξάρτητη τεχνική μελέτη στο πεδίο του λογισμικού διεξήχθη από το τμήμα εφαρμοσμένης φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, το τμήμα μηχανικών λογισμικού του πανεπιστημίου Carnegie Mellon και το Ινστιτούτο Τεχνολογικών Ερευνών της Τζόρτζια, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του προγράμματος των F-35 Λόρα Σιλ.

Σημαντική καθυστέρηση στο πρόγραμμα-μαμούθ των 398 δις

Tα F-35 αποτελούν ουσιαστικά έναν ιπτάμενο υπολογιστή. Κάθε μαχητικό περιλαμβάνει περίπου 8 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ ή άλλης χώρας του NATO. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα λογισμικού απειλούν ακόμη και να μπλοκάρουν το όλο πρόγραμμα κόστους 398 δισ. δολαρίων.

Μετά την ανάλυση μεγάλου εύρους πληροφοριών, με τη συμμετοχή των τριών πανεπιστημιών, το γραφείο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τα F-35 αναμένεται να ανακοινώσει νέες ημερομηνίες – σταθμούς για το πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροσκαφών.

Το νέο χρονοδιάγραμμα θα περιλαμβάνει καθυστερημένες σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα δοκιμές σε συνθήκες “μάχης” , αλλά και δοκιμασίες σε έναν  περίπλοκο εξομοιωτή, προκειμένου να κριθεί εάν τα F-35 – καθώς και άλλα, μελλοντικά αεροσκάφη και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου θα μπορούν να ανταποκρίνονται στην αναμέτρηση με τα πλέον σύγχρονα ρωσικά και κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας.

Ζήτημα ασυμβίβαστου για τον Λόιντ Οστιν

Θα χρειαστούν ακόμη μήνες μέχρι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του Πενταγώνου να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να δώσουν εντολή για μαζική παραγωγή των F-35, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο συμπληρώνει ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν λογικά θα αυτοεξαιρεθεί από κάθε απόφαση σχετική με τα F-35, καθώς είχε υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατασκευής των μηχανών των F-35, United Technologies από το 2016 και στη συνέχεια είχε αποτελέσει μέλος του Δ.Σ. της Raytheon Technologies για εννέα μήνες, μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Πηγή: economico.gr