Τη… δύσκολη για τον ίδιο και τη χώρα του παρουσία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, αλλά και τις ρωγμές που έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στη συμμαχία των δυτικών χωρών υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας σχολιάζει σε εκτενή ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.

Ζελένσκι furioso

Στην ανάλυση αυτή υπογραμμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος επέτρεψε μια διαμάχη με έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους του να ξεφύγει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα, και αυτό είναι μόνο μια ένδειξη των εντάσεων που δημιουργούνται στο παρασκήνιο. Ο Ζελένσκι οδηγεί τη χώρα του μέσα από τη ρωσική εισβολή εδώ και 19 μήνες, ενώ όλη την ώρα πολεμά σε ένα άλλο μέτωπο για να αποσπάσει τα όπλα και τη χρηματοδότηση που χρειάζεται από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους υποστηρικτές του. Τώρα υποψιάζεται ότι η δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να… χαλαρώνει και άλλοι ηγέτες μπορεί να ακολουθούν το παράδειγμα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομο που συναντήθηκε μαζί του πρόσφατα.

Ο Ζελένσκι έγινε πολύ συναισθηματικός μερικές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, είπε το άτομο, και ήταν καυστικός στην κριτική του για τα έθνη που, όπως είπε, δεν παραδίδουν όπλα αρκετά γρήγορα. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πιέζουν κατ’ ιδίαν τον 45χρονο πρόεδρο να στρέψει την προσοχή του στο τι είδους χώρα θα προκύψει από τον πόλεμο, ακόμη και όταν τα στρατεύματά του παλεύουν για μια πρόοδο στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ως κίνητρο για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας που μαστίζει την Ουκρανία εδώ και χρόνια, αρκετές χώρες έχουν ακόμη και προγραμματίσει να συνδέσουν τη μελλοντική οικονομική βοήθεια με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας ιδιωτικές συζητήσεις.

Αλλαγή στάσης

Αυτές οι αλλαγές δείχνουν πώς η διεθνής υποστήριξη προς την Ουκρανία απομακρύνεται από τη φάση της κρίσης προς αναζήτηση μιας πιο μακροπρόθεσμης προσέγγισης, καθώς η προοπτική μιας παρατεταμένης σύγκρουσης αρχίζει να εισχωρεί στη σκέψη των ηγετών σε όλο τον κόσμο. Στο παρασκήνιο, υπάρχει επίσης αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με το πόσο καιρό μπορεί να συνεχίσει ο Ζελένσκι πριν αρχίσει να διαπραγματεύεται με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με έναν δυτικό αξιωματούχο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο στη διόρθωση του πιο διεφθαρμένου κράτους στην Ευρώπη (εκτός από τη Ρωσία), αν θέλει να καταστήσει βιώσιμο για τους εταίρους του να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική βοήθεια.

Ίσως ακόμη πιο δύσκολο, θα πρέπει να αποδεχτεί ότι τα προβλήματά του, όσο φρικιαστικά και αν είναι, μπορεί να μην αποτελούν πάντα την πρώτη προτεραιότητα για συμμάχους όπως ο Μπάιντεν και ο εθνικιστής πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, οι οποίοι έχουν και οι δύο να ανησυχούν για εκλογές στο εσωτερικό τους. Ήταν μια δημόσια διαμάχη με τον Ντούντα για τις ουκρανικές αποστολές σιτηρών που τράβηξε την προσοχή στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θυμίζοντας μια σύγκρουση με το Ηνωμένο Βασίλειο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η τελευταία διαμάχη οδήγησε την Πολωνία να ανακοινώσει την Τετάρτη ότι τερμάτισε τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, προτού προβεί σε απότομη αναδίπλωση το επόμενο πρωί.

Ανησυχίες

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Ζελένσκι είναι η εκστρατεία επανεκλογής του ίδιου του Μπάιντεν το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που τον συνάντησε πρόσφατα, τον πείραξε που δεν έλαβε πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Δελχί αυτόν τον μήνα. Ενώ αυτό ήταν απόφαση των Ινδών οικοδεσποτών, ο Ζελένσκι το είδε ως ένδειξη ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει γίνει πιο περιορισμένη και επέτεινε τις ανησυχίες του για το πώς η προεκλογική εκστρατεία του 2024 θα μπορούσε να διαταράξει την παροχή βοήθειας και όπλων, ενώ ο δυτικός αξιωματούχος συμφώνησε ότι υπήρξε πράγματι μια αλλαγή στη φύση της υποστήριξης που λαμβάνει η Ουκρανία από τους συμμάχους της τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μπάιντεν δίνει ήδη μάχη με το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, με τις υπάρχουσες πιστώσεις να λήγουν στο τέλος του μήνα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η δέσμευση του Μπάιντεν προς το Κίεβο είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ και θα διαρκέσει “για όσο χρειαστεί“, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του στον ΟΗΕ στις οποίες κάλεσε τα άλλα έθνη να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας. “Είμαστε μαζί σας και θα παραμείνουμε μαζί σας“, είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη. Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι εγκρίνει 325 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια για την ασφάλεια και ότι την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθούν τα πρώτα άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία.

Διαπραγματεύσεις

Το πακέτο “έχει ακριβώς ό,τι χρειάζονται οι στρατιώτες μας τώρα“, δήλωσε ο Ζελένσκι, καθώς ευχαρίστησε επανειλημμένα τον Μπάιντεν και τον αμερικανικό λαό για τη βοήθειά τους. Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι λειτουργεί υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και, παρ’ όλα αυτά, έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Επιθυμούν επίσης να κάνουν διάκριση μεταξύ των όρων που συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια και την άμεση στρατιωτική υποστήριξη. Αλλά οι διαρροές στα ΜΜΕ από αξιωματούχους που επικρίνουν την πρόοδο της αντεπίθεσης έχουν πλήξει τον Ζελένσκι, ενώ μια σειρά από υποθέσεις διαφθοράς έχουν αρχίσει να μειώνουν την ευρεία υποστήριξη που έχει από τον ουκρανικό λαό.

Οι δυτικοί ηγέτες εμμένουν στην άποψή τους ότι μόνο οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα διαπραγματευτούν με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά είναι επίσης ευαισθητοποιημένοι στο ενδεχόμενο οι δικοί τους ψηφοφόροι να κουραστούν από το κόστος και την αναστάτωση του πολέμου. Καθώς οι ανησυχίες για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης έρχονται σε συνδυασμό με εκείνες για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μουρμούρες για συνομιλίες με το Κρεμλίνο γίνονται όλο και πιο δυνατές. Και αυτό πριν μπουν στο μίγμα οι αμερικανικές εκλογές του 2024.

Το αγκάθι της διαφθοράς

Ένας Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο να βρεθεί κάποιου είδους λύση στη σύγκρουση πριν από την προεδρική ψηφοφορία και ότι ο πιο πιθανός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι τα κέρδη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης να αναγκάσουν τον Πούτιν να διαπραγματευτεί. Την ίδια στιγμή, η διαμάχη με την Πολωνία για τα σιτηρά είναι μια σαφής ένδειξη του είδους των εντάσεων στο μέλλον της Ουκρανίας, σύμφωνα με έναν ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις αυτές. Αυτή η διαμάχη είναι από πολλές απόψεις μια τυπική διαμάχη που οφείλεται σε μια από τις βασικές εκλογικές ομάδες της ΕΕ: τους θυμωμένους αγρότες. Και θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες συζητήσεις καθώς τα σχέδια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ ξεπερνούν το στάδιο των φιλοδοξιών.

Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως για τους υποστηρικτές του προέδρου στην ΕΕ και πέραν αυτής είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς που μαστίζει την Ουκρανία από την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση πριν από μια γενιά, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών μεταξύ του Κιέβου και των συμμάχων του. Η κλίμακα αυτής της πρόκλησης είναι πιο δύσκολη για την Ουκρανία και είναι ένα θέμα που απειλεί να αποδυναμώσει την υποστήριξη του Ζελένσκι μεταξύ των δικών του ψηφοφόρων. Η δωροδοκία είναι καθημερινό φαινόμενο στην Ουκρανία, όπου οι άνθρωποι μπορεί να ζητούν μίζες για να συνδεθεί το σπίτι τους με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η συναλλαγή με την εφορία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την απαίτηση δωροδοκίας, όπως και η λήψη μιας δικαστικής απόφασης. Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας κατέταξε την Ουκρανία στην 116η θέση μεταξύ 180 κρατών πέρυσι, αναφέροντας συστημικές καταχρήσεις εξουσίας.

Προσπάθειες

Αφότου κέρδισε την εξουσία με μια πλατφόρμα κατά της διαφθοράς το 2019, ο Zelenskiy άσκησε προσωπικά πιέσεις στους νομοθέτες για να εμποδίσει έναν από τους βασικούς υποστηρικτές του, τον ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης Ιγκόρ Κολομοΐσκι, να ανακτήσει τον έλεγχο του εθνικοποιημένου δανειστή PrivatBank CJSC. Αλλά άλλα μέτρα για την πάταξη της δωροδοκίας – μεταξύ άλλων και μεταξύ του δικαστικού σώματος – δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Οι αναφορές για νέες καταχρήσεις από όσους εμπλέκονται στην πολεμική προσπάθεια έχουν αρχίσει να πλήττουν το ηθικό. “Ο θυμός για τη διαφθορά είναι απολύτως δίκαιος“, λέει σε συνέντευξή του ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ. “Αυξάνει τους κινδύνους για εμάς, επειδή υπονομεύει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ του λαού και αυτό αποδυναμώνει το ουκρανικό κράτος“. Είπε ότι ο Ζελένσκι έχει πλήρη επίγνωση αυτών των κινδύνων.

Ο πρόεδρος έχει εντείνει τις προσπάθειές του τους τελευταίους μήνες. Τον Αύγουστο, απέλυσε τους αξιωματικούς του στρατού που ήταν υπεύθυνοι για την επιστράτευση των Ουκρανών για τον πόλεμο, μετά από αναφορές για μίζες. Έχει επίσης αποπέμψει ορισμένους από τους δικούς του νομοθέτες και αντικατέστησε τον υπουργό Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ, ο οποίος είχε αγωνιστεί να περιορίσει τη δωροδοκία (ο ίδιος ο Ρεζνίκοφ δεν ερευνάται, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση). Ο Κολομόισκι βρίσκεται τώρα στη φυλακή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για υπεξαίρεση.

Προθεσμίες

Παρόλα αυτά, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από το Ίδρυμα Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Ilko Kucheriv έδειξε ότι το 78% των Ουκρανών θεωρεί τον Zelenskiy άμεσα υπεύθυνο για την κρατική διαφθορά και το 55% δήλωσε ακόμη ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να συνδέσουν τη στρατιωτική υποστήριξη με τις πολιτικές της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς. Η έρευνα επικρίθηκε από τους υπουργούς του Ζελένσκι, οι οποίοι δήλωσαν ότι η μεθοδολογία ήταν άδικη. “Το Κίεβο σημείωσε πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στο κλείσιμο του χώρου της διαφθοράς πριν από τον πόλεμο, αλλά ορισμένα από τα συστημικά ζητήματα παρέμειναν: μονοπώλια, αδύναμη δικαιοσύνη, κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι“, δήλωσε η Ορίσια Λουτσέβιτς, ερευνήτρια του Chatham House, υπεύθυνη για το πρόγραμμα της Ουκρανίας.

Η εξάρτηση της Ουκρανίας από τη δυτική οικονομική βοήθεια καθιστά τη διαφθορά μεγαλύτερη απειλή, πρόσθεσε η ίδια, καθώς οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν από την ιδέα ότι τα κεφάλαιά τους κατασπαταλούνται. Η ΕΕ έχει δώσει προθεσμία στον Ζελένσκι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσει πρόοδο σε επτά τομείς, εάν πρόκειται να προχωρήσει η αίτησή της για ένταξη το επόμενο έτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ενέκρινε ένα πρωτοφανές πακέτο 15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, απαιτεί μεταρρυθμίσεις στους ίδιους τομείς. “Πρέπει να λάβουμε θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή“, δήλωσε ο Ίχορ Ζόφκα, αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, που επικεντρώνεται στις εξωτερικές υποθέσεις. “Δεν έχουμε άλλες επιλογές – ο πρόεδρος δεν δέχεται ότι θα παραδώσουμε κάτι λιγότερο από το 100%“.

Οι απαιτήσεις της Δύσης

Μεταξύ των αιτημάτων είναι η πρόοδος στο κράτος δικαίου και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, μέτρα για τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου στα μέσα ενημέρωσης και για τον περιορισμό της εξουσίας των ολιγαρχών της χώρας – μεταρρυθμίσεις που θα ήταν αρκετά δύσκολο να προωθηθούν σε καιρό ειρήνης. Η νομοθεσία για την ενίσχυση της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς απορρίφθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, με τους νομοθέτες να είναι απρόθυμοι να δώσουν υπερβολικά μεγάλη εξουσία σε μια υπηρεσία που θα μπορούσε να καταλήξει να τους ερευνά. Το μέτρο αυτό είναι ένα από αυτά που έχουν ζητήσει οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις αυτές. Είναι επίσης μέρος του προγράμματος του ΔΝΤ.

Οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ασφάλεια τις οποίες διαπραγματεύονται διμερώς με την Ουκρανία φέτος τα κράτη της G7, θα περιλαμβάνουν επίσης έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να δεσμευτεί το Κίεβο, είπαν οι άνθρωποι αυτοί. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αποτελούν επίσης προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ της πολωνικής αντιπροσωπείας που βρισκόταν στο επίκεντρο του καυγά με τον Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, υπήρχε ένας βαθμός συμπάθειας, αλλά και σύγχυσης για τον τρόπο με τον οποίο ο Ουκρανός ηγέτης πασχίζει να εκτιμήσει ότι οι εταίροι του έχουν επίσης εσωτερικές ανησυχίες που πρέπει να λάβουν υπόψη τους. “Υπάρχει το φαινόμενο μιας κάποιας κόπωσης, αλλά είναι φυσιολογικό, είναι απλώς ανθρώπινο“, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη. “Έχουμε επίσης τους δικούς μας πολίτες, πρέπει να φροντίζουμε για το συμφέρον τους“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr