Ύφεση

Σε τεχνική ύφεση οδεύει η μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ αναλυτών που διενήργησε το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, με την επιθετική άνοδο των παρεμβατικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ, ECB) να αποδεικνύεται υπερβολική και ζημιογόνος.

Το Bloomberg συνηθίζει να απευθύνεται σε επαγγελματίες οικονομικούς αναλυτές ζητώντας τις εκτιμήσεις τους για την προσεχή περίοδο. Στην τελευταία σχετική δημοσκόπηση που διενήργησε, οι αναλυτές εκτιμούν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί στο τρέχον τελευταίο τρίμηνο του έτους κατά 0,1%, που αν αποδειχθεί αληθές, αυτό θα αποτελεί το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με υποχώρηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, τουτέστιν, τεχνικά αυτή θα εισέλθει σε ύφεση, μάλιστα την πρώτη μεταπανδημική του είδους. Για τους πρώτους μήνες του 2024, αναμένεται μια ήπια οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του Ευρώ.

Η τεράστια, απότομη αύξηση του κόστους χρήματος λόγω της ιδιαίτερα επιθετικής αντιπληθωριστικής της ECB αποδεικνύεται, ότι εξήντλησε τον μεταπανδημικό δυναμισμό της Ευρωζώνης, οδηγώντας μάλιστα τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης – τη Γερμανία σε συρρίκνωση (πρόβλεψη για -0,2%) και τελικά σε ύφεση, εν μέσω μάλιστα άσχετης με τις οικονομικές εξελίξεις, απροσδόκητης δημοσιονομικής κρίσης που σχετίζεται με το συνταγματικά επιτρεπόμενο δημόσιο χρέος της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόκλιση των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών έναντι των αντίστοιχων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ευρωζώνη πρόκειται να καταγράψει οριακή ανάπτυξη στο τρέχον τέταρτο τρίμηνο του 2023 εν μέσω περαιτέρω υποχώρησης του πληθωρισμού και βελτίωσης της απασχόλησης. Έχοντας υποχωρήσει στο 2,4% τον Νοέμβριο – σύμφωνα με τη Eurostat – ο εναρμονισμένος πληθωρισμός δείχνει να τιθασσεύεται από την ECB, με τίμημα την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Δεδηλωμένος στόχος στον οποίο ομνύει η ECB είναι η “σταθερότητα των τιμών”, η οποία κατά τη γνώμη της επιτυγχάνεται με πληθωρισμό έως 2%, που παραμένει αβέβαιο αν θα επιτευχθεί εντός του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr