Η Μελόνι αποθεώνει το ελληνικό

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αιφνιδίασε τις αγορές καθώς έβαλε φόρο στα “επιπλέον κέρδη” των τραπεζών φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloombverg.

Η εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που κυμαίνεται από τις άδειες ταξί έως τις ξένες επενδύσεις. Ο φόρος ενδέχεται να αποφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε συμφωνία για μια “φορολόγηση του 40% από τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών” για το 2023, τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσουν φορολογικές μειώσεις και στήριξη των ενυπόθηκων δανείων για τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, όπου εμφανίστηκε χωρίς τον Μελόνι.

Η απροσδόκητη κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας νυχτερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ανακοίνωση αφέθηκε στον Σαλβίνι, ηγέτη του κόμματος της Λέγκας.

Τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα το α’ εξάμηνο

Σημειώνεται ότι τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα το α’ εξάμηνο, καθώς η άνοδος των επιτοκίων αύξησε τα έσοδα από τα δάνεια. Τον περασμένο μήνα, η Intesa Sanpaolo SpA και η UniCredit SpA αύξησαν τις ετήσιες προβλέψεις τους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, λόγω της ταχείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Μελόνι χρησιμοποίησε την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να επικυρώσει διάφορα εκκρεμή θέματα. Ένα μέρος της νομοθεσίας αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας στο εξωτερικό, καθώς παρέχει στην κυβέρνηση επιπλέον εξουσίες για να ελέγχει τι μπορεί να μεταφερθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, των ημιαγωγών, της κυβερνοασφάλειας, της αεροδιαστημικής και της ενέργειας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr