Μενέντεζ- Ράβδοι χρυσού

Τουλάχιστον τέσσερις ράβδοι χρυσού που βρέθηκαν κατά την έρευνα του FBI στο σπίτι του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είχαν άμεση σχέση με έναν επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσεϊ που κατηγορείται τώρα για δωροδοκία του γερουσιαστή της πολιτείας, όπως προκύπτει από τα αρχεία του εισαγγελέα της κομητείας Μπέργκεν από μια υπόθεση ληστείας του 2013.

Ο επιχειρηματίας, Φρεντ Ντάιμπες, κατήγγειλε στην αστυνομία ότι έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας το 2013 και ζήτησε από την αστυνομία να ανακτήσει τις ράβδους χρυσού που του είχαν κλαπεί. Στη ληστεία του 2013, ο Ντάιμπες ανέφερε ότι κλάπηκαν 500.000 δολάρια σε μετρητά και 22 ράβδοι χρυσού, όπως δείχνουν τα αρχεία της αστυνομίας του Ετζγουότερ. Η αστυνομία συνέλαβε αργότερα τέσσερις υπόπτους με τα κλοπιμαία. Για να πάρει πίσω την περιουσία του, ο Ντάιμπες υπέγραψε “έντυπα αποδέσμευσης περιουσίας” που πιστοποιούσαν ότι οι ράβδοι χρυσού του ανήκαν, όπως δείχνουν τα αρχεία.

Κάθε ράβδος χρυσού έχει τον δικό της σειριακό αριθμό“, δήλωσε ο Ντάιμπες στους ερευνητές σε μια απομαγνητοφώνηση του 2014 που έγινε από τους εισαγγελείς και την αστυνομία, οι οποίοι ανέκτησαν -και επέστρεψαν στον Ντάιμπες- τα κλεμμένα τιμαλφή. “Είναι όλες σφραγισμένες… δεν θα δείτε ποτέ δύο με την ίδια σφραγίδα“. Μια δεκαετία αργότερα, το FBI δήλωσε ότι βρήκε τέσσερις ράβδους χρυσού με μοναδικούς σειριακούς αριθμούς στο σπίτι του Μενέντεζ και της συζύγου του Ναντίν στο Κλίφτον.

Σειριακοί αριθμοί

Στο κατηγορητήριο για δωροδοκία κατά του Δημοκρατικού γερουσιαστή και του Ντάιμπες, οι εισαγγελείς συμπεριέλαβαν φωτογραφίες ορισμένων από τις υποτιθέμενες δωροδοκίες που βρέθηκαν στο σπίτι του Μενέντεζ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ράβδων χρυσού. Οι σειριακοί αριθμοί των τεσσάρων ράβδων χρυσού στο κατηγορητήριο δωροδοκίας φαίνεται να ταιριάζουν ακριβώς με τέσσερις από τις ράβδους χρυσού που ο Ντάιμπες πιστοποίησε ότι είχαν κλαπεί και του επιστράφηκαν στην υπόθεση ληστείας του 2013.

Για παράδειγμα, μια ράβδος χρυσού της Swiss Bank Corporation με σειριακό αριθμό 590005 που το FBI δήλωσε ότι κατέσχεσε από το σπίτι του γερουσιαστή σε έρευνα του 2023, είχε επίσης δηλωθεί ότι είχε κλαπεί από τον Ντάιμπες – και του επιστράφηκε – μια δεκαετία νωρίτερα. Η υπογραφή και τα αρχικά του Ντάιμπες εμφανίζονται στο ημερολόγιο αποδεικτικών στοιχείων που περιλάμβανε κάθε συγκεκριμένη ράβδο χρυσού με τον αντίστοιχο σειριακό αριθμό. “Όλα αυτά σημαίνουν άσχημα νέα για τον γερουσιαστή Μενέντεζ επειδή η αλυσίδα φύλαξης – όπως φαίνεται – θα είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί“, νομικός αναλυτής του NBC.

Ληστεία

Ήταν Νοέμβριος του 2013 όταν ο Ντάιμπες είπε στην αστυνομία ότι έπεσε θύμα ληστείας υπό την απειλή όπλου στο ρετιρέ διαμέρισμά του στο Ετζγουότερ. Ο εκατομμυριούχος εργολάβος είπε ότι ήταν δεμένος σε μια καρέκλα καθώς οι ληστές έφυγαν με μετρητά, χρυσό και κοσμήματα. Οι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν γρήγορα και αργότερα δήλωσαν ένοχοι. Ο Ντάιμπες παρακολούθησε τη δικαστική διαδικασία ως θύμα. Στις 13 Δεκεμβρίου 2013, ο Ντάιμπες υπέγραψε έγγραφα για να πάρει πίσω την περιουσία του, συμπεριλαμβανομένων των ράβδων χρυσού.

Ο Σεβέλος δήλωσε ότι αν ο Ντάιμπες πράγματι έδωσε χρυσές ράβδους στον Μπομπ και τη Ναντίν Μενέντεζ, αυτό από μόνο του δεν αποδεικνύει το έγκλημα της δωροδοκίας. “Υπήρχε κάποιο αντάλλαγμα; Ήταν σε αντάλλαγμα για τις επίσημες πράξεις του γερουσιαστή – ή υποσχέσεις για το ίδιο“, δήλωσε ο Σεβέλος. Το FBI δήλωσε ότι το αντάλλαγμα μεταξύ του Μενέντεζ και του Ντάιμπες περιλάμβανε προσπάθειες του γερουσιαστή να επηρεάσει το γραφείο του εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο το 2018 διερευνούσε τον Ντάιμπες για ένα ξεχωριστό έγκλημα τραπεζικής απάτης.

“Ισχυρισμοί”

Οι Ντάιμπες και Μενέντεζ μαζί με τους άλλους συγκατηγορούμενους Ναντίν Μενέντεζ, Ουαέλ Χάνα και Χοσέ Ουρίμπε αρνούνται κάθε αδίκημα και έχουν δηλώσει αθώοι. “Οι ισχυρισμοί εναντίον μου είναι ακριβώς αυτό – ισχυρισμοί“, δήλωσε ο Μενέντεζ σε συνέντευξη Τύπου μετά την αποσφράγιση του κατηγορητηρίου για δωροδοκία. Ο Δημοκρατικός έχει αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε από τον Ντάιμπες, παρόλο που οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι εξετάσεις δείχνουν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA του Ντάιμπες βρίσκονται σε μερικές από τις δεκάδες χιλιάδες μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του Μενέντεζ.

Σε δήλωσή του σχετικά με τις ράβδους χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του και συνδέονται με μια ληστεία δεκαετίας, ο συνήγορος του Μενέντεζ δήλωσε ότι “δεν θα σχολιάσει ανώνυμες διαρροές στα μέσα ενημέρωσης που αποσκοπούν να θίξουν το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη. Ανυπομονεί να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης στο δικαστήριο, με βάση την πλήρη καταγραφή των αποδεικτικών στοιχείων“. “Εδώ και 30 χρόνια, έχω αποσύρει χιλιάδες μετρητά από τον προσωπικό μου αποταμιευτικό λογαριασμό, τα οποία κρατούσα για επείγοντα περιστατικά και λόγω του ιστορικού της οικογένειάς μου που αντιμετώπιζε κατασχέσεις στην Κούβα“, δήλωσε ο γερουσιαστής.

Βαρύ κατηγορητήριο

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του κατηγορούνται επίσης ότι έλαβαν δωροδοκίες από τον επιχειρηματία Ουαέλ Χάνα, σύμφωνα με το FBI. Σε αντάλλαγμα, οι ερευνητές είπαν ότι ο γερουσιαστής φέρεται να χρησιμοποίησε τη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για να βοηθήσει τον Χάνα να κερδίσει μια αποκλειστική σύμβαση επιθεώρησης κρέατος Halal με την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Είπαν επίσης ότι σε αντάλλαγμα για τις δωροδοκίες, ο γερουσιαστής προσπάθησε να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου με πωλήσεις όπλων.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μενέντεζ δέχτηκε επίσης μια Mercedes και άλλες πληρωμές από τον Χοσέ Ουρίμπε. Σε αντάλλαγμα, οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Μενέντεζ προσφέρθηκε να προσπαθήσει να βοηθήσει τον Ουρίμπε με μια εν εξελίξει έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα. Όσον αφορά την ξεχωριστή υπόθεση τραπεζικής απάτης του Ντάιμπες, ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Νιου Τζέρσεϊ απέρριψε μια συμφωνία ομολογίας, σύμφωνα με την οποία ο Ντάιμπες δήλωσε ένοχος σε μία κατηγορία και αντιμετώπιζε ποινή αναστολής μετά την αποκάλυψη των νέων κατηγοριών δωροδοκίας. Δικηγόρος του Ντάιμπες δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι ο πελάτης του “θα αθωωθεί όταν ακουστούν όλα τα στοιχεία“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr