Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της κατά 0,25 της ποσοστιαίας μονάδας σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, στο 5,25% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που όπως προβλέπει θα συνεχίσει να είναι επίμονος παρά την υποχώρησή του αυτούς τους τελευταίους μήνες.

«Ορισμένοι κρίσιμοι δείκτες, κυρίως η αύξηση των μισθών, υποδηλώνουν ότι ο πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις γίνονται πραγματικότητα. Η Επιτροπή (νομισματικής πολιτικής) αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση αυτή να αυξήσει τα επιτόκιά της» για 14η συνεχή φορά, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα στα πρακτικά της συνεδρίασή της.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επέλεξε μια αύξηση της ίδιας έκτασης με αυτές της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα τέλη Ιουλίου, παρόλο που αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα: 2,5% το 2024 και στο 1,5% το 2025.

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και οικονομία

Η BOE διατήρησε την πρόβλεψή της ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος ξεπέρασε το 11,1% πέρυσι, θα υποχωρήσει στο 4,9% το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Σουνάκ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Ο πληθωρισμός που έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταιών 41 ετών πέρυσι, μειώθηκε πιο αργά από άλλες χώρες, υποχωρώντας στο 7,9% τον Ιούνιο, το υψηλότερο από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται και αυτό είναι καλό νέο», δήλωσε ο Μπέιλι.«Γνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τους λιγότερο ευκατάστατους και πρέπει να διασφαλίσουμε απολύτως ότι θα πέσει σε όλη τη διαδρομή πίσω στον στόχο του 2%».

Ωστόσο, η BoE προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ελαφρώς πιο αργά στα τέλη του επόμενου έτους. Ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στον στόχο του 2% πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2025, τρεις μήνες αργότερα από ό,τι προέβλεπε τον Μάιο.

«Η επιτροπή αποφάσισε να συμπεριλάβει κάποιους από τους ανοδικούς κινδύνους του πληθωρισμού αναθεωρώντας ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα σε σχέση με την έκθεση του Μαΐου», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Η κεντρική πρόβλεψη δείχνει ότι η βρετανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση ενόψει των γενικών εκλογών. Ωστόσο, τα διαγράμματα, που δείχνουν το εύρος των πιθανών σεναρίων, σηματοδοτούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BOE, η οικονομία της Βρετανίας πιθανότατα θα παραμείνει στάσιμη έως το 2025. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% τόσο το 2023 όσο και το 2024 και κατά 0,25% το 2025. Μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης το 2026, το ΑΕΠ θα είναι κατά 0,75% χαμηλότερο από ό,τι εκτιμήθηκε τον Μάιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr