Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας

Το τέλος της επιβολής πλαφόν 1% στις αποδόσεις των μακροπροθέσμων Ιαπωνικών κρατικών ομολόγων μέσω του προγράμματος Yield Curve Control -YCC αποφάσισε πρακτικά σήμερα η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), ελαστικοποιώντας μια πολιτική που διήρκεσε επτά χρόνια, προτού να “κατεδαφιστεί” στην πράξη από τις όψιμα υπέρμετρα υψηλές αποδόσεις – ακόμα και ελαφρά άνω του 5% – στα μακροπρόθεσμα ομοσπονδιακά ομόλογα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η BoJ αποφάσισε σήμερα – σχεδόν ομόφωνα – να επιτρέπει πλέον την άνοδο των αποδόσεων των μακροπροθέσμων κρατικών Ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας και άνω του 1% (δίχως να καταργεί το YCC) όπως είχε αποφασίσει προ τριμήνου, όταν είχε αυξήσει σε 1% το αντίστοιχο όριο από το ισχύον τότε 0,5%. Εφεξής, η συγκεκριμένη απόδοση θα αποτελεί ένα βασικό “σημείο αναφοράς για την πολιτική της”. Το όριο στην απόδοση του 1% πρακτικά εφαρμοζόταν μέσω της δεδηλωμένης πρόθεσής της για ανεξάντλητη αγορά ομολόγων απόδοσης μεγαλύτερης του 1% – κατά συνέπεια οι κάτοχοί τους κέρδιζαν άμεσα από την πώληση των ομολόγων τους σε τιμή μεγαλύτερη της αγοράς τους. Πρόσφατα και λόγω της συμπεριφοράς των αποδόσεων μακροπρόθεσμων ομολόγων στις ΗΠΑ, η BoJ προέβη σε μεγάλες αγορές Ιαπωνικών ομολόγων, προς τιθάσσευση ανοδικής συμπαράσυρσης των αποδόσεών τους.

Παράλληλα με τη βελτίωση της ευελιξίας των μέτρων ελέγχου της αγοράς ομολόγων, η κεντρική τράπεζα του Γιέν προλείανε το έδαφος για το σταδιακό τερματισμό των μέτρων κολοσσιαίας νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, μετά την ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών, μια πορεία αντίστροφη από αυτήν στις μεγαλύτερες οικονομίες της Δύσης.

Η BoJ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιάζον “μείγμα” γεγονότων που την αφορούν, από την ταχεία διολίσθηση του γιέν έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων (12,8% έναντι του Δολαρίου ΗΠΑ εφέτος), μέχρι την άνοδο των αποδόσεων των Ιαπωνικών ομολόγων και τις εκτιμήσεις της για μεγαλύτερο πληθωρισμό 2,8% το 2024, έναντι αντίστοιχης εκτίμησης 1,9% μέχρι πρόσφατα (12μηνος πληθωρισμός 4,2% τον Σεπτέμβριο). Η άνοδος των τιμών στην Ιαπωνική οικονομία φαίνεται να τροφοδοτείται κυρίως από την αύξηση του κόστους εισαγωγών και η BoJ αναζητεί περισσότερες ενδείξεις για εγχώρια πρόκλησή του, όπως για παράδειγμα σε μια επιτάχυνση της αύξησης του μισθολογικού κόστους.

Τα παρεμβατικά επιτόκια της κεντρικής τραπέζης της Ιαπωνίας παρέμειναν αμετάβλητα στο -0,1%, αποτελώντας τα μοναδικά σήμερα αρνητικά επιτόκια παρέμβασης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως στο τρέχον Ιαπωνικό και διεθνές χρηματο-οικονομικό περιβάλλον, η αύξησή τους φαίνεται να αποτελεί απλά ζήτημα χρόνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr