Ισραήλ Λαπίντ

Ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ, μπορεί να είναι όντως  σε θέση να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με άλλα πολιτικά κόμματα, τα οποία θέλουν όπως κι εκείνος να γυρίσουν τη σελίδα της εποχής Νετανιάχου, ακόμα κι αν δεν μοιράζονται τίποτα ή σχεδόν τίποτα από ιδεολογικής άποψης.

Αλλά ποια κόμματα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ο συνασπισμός του; Θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές ώστε η κυβέρνησή τους να έχει διάρκεια; Τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η νέα ομάδα δικαυβέρνησης στις σχέσεις με τους Παλαιστινίους;

Οι πρώτες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα, που τίθενται από αναλυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο, θα δοθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ο πυρήνας τους όμως θα είναι για μεγάλο διάστημα ο νέος, αστάθμητος ακόμη παράγοντας στην ταραγμένη Μέση Ανατολή.

Ποιος είναι ο “συνασπισμός της αλλαγής”

Ο Λαπίντ έχει διορία μέχρι αύριο, Τετάρτη, στις 23.59 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) για να αποσπάσει την υποστήριξη 61 βουλευτών. Αυτό είναι και το όριο για να διεκδικήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα διαδεχτεί μετά από μια δεκαετία στην εξουσία τον Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Ο Λαπίντ υπολογίζει επί του παρόντος στη στήριξη 57 βουλευτών: Εκτός από τους παραδοσιακούς συμμάχους του της αριστεράς και του κέντρου (51 ψήφοι), συμμάχησε την Κυριακή και με το ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα Yamina του Ναφτάλι Μπένετ.

Το Yamina κέρδισε επτά έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, αλλά ένας από τους βουλευτές του έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα το ακολουθήσει στο στρατόπεδο κατά του Νετανιάχου.

Οπότε, για να σχηματίσει τον «συνασπισμό της αλλαγής», σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησαν οι αντίπαλοι του απερχόμενου Νετανιάχου, ο Λαπίντ πρέπει να βρει ακόμη τέσσερις ψήφους, πιθανόν στα αραβικά ισραηλινά κόμματα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν τοποθετηθεί σαφώς.

Ο ίδιος παραδέχθηκε χθες ότι υπήρχαν ακόμη «πολλά εμπόδια» τον σχηματισμού κυβέρνησης: «Αυτή είναι η πρώτη μας δοκιμασία, να δούμε αν μπορούμε να βρούμε έξυπνους συμβιβασμούς τις επόμενες ημέρες για την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου».

Από το Εργατικό Κόμμα έως τον απόστρατο Μπένι Γκαντζ

Εκτός από το κόμμα του, ο Λαπίντ υποστηρίζεται από την αριστερά (το Εργατικό Κόμμα Αβοντα και το Μερέτζ) και από τον κεντρώο σχηματισμό Μπλε-Λευκό του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντζ, στο οποίο συμμετείχε για κάποιο διάστημα.

Ωστόσο, συσπείρωσε υποστηρικτές και στα δεξιά, αρχίζοντας από το κοσμικό εθνικιστικό κόμμα του Αβίγκντορ Λίμπερμαν (Ισραήλ, Το Σπίτι μας) και τον σχηματισμό “Νέα Ελπίδα” του Γκιντεόν Σάαρ.

Την Κυριακή, η ριζοσπαστική δεξιά, υπό τη σημαία του κόμματος Yamina του Ναφτάλι Μπένετ, τελικά, συσπειρώθηκε σε αυτόν τον συνασπισμό.

Κοινός στόχος να φύγει ο Νετανιάχου

Φιλελεύθερες ή σοσιαλιστικές ιδέες, υπέρ ή κατά της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, η θέση της θρησκείας στο κράτος: σε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα, τα κόμματα που συσπειρώθηκαν υπό τον Λαπίντ αποκλίνουν σε όλα τα σημεία.

Όμως όλοι είναι «πεπεισμένοι ειλικρινά ότι ο Νετανιάχου (κατηγορούμενος για διαφθορά σε αρκετές υποθέσεις σ.σ.) είναι κίνδυνος για τη χώρα, ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετεί ως πρωθυπουργός επειδή βάζει τα προσωπικά του συμφέροντα πάνω από αυτά της χώρας», εξηγεί ο Τζόναθαν Ράινχολντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν.

Για να αποτραπεί η κατάρρευση της κυβέρνησής τους, θα μπορούσαν τουλάχιστον αρχικά να επιλέξουν ένα «συναινετικό πρόγραμμα», που να εστιάζει στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και την αντιμετώπιση των παραλείψεων στο σύστημα υγείας, εκπαίδευσης και μεταφορών, θέματα στα οποία συμφωνούν, δηλώνει ο Ράινχολντ.

«Οι προκλήσεις θα προκύψουν όταν ένα γεγονός διαταράξει τη βάση κάθε κόμματος», εκτιμά ο καθηγητής, επισημαίνοντας την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η ισραηλινή αριστερά ζητεί τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ενώ η δεξιά θέλει να εφαρμόσει την ισραηλινή κυριαρχία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και επισείει την απειλή της μερικής προσάρτησης.

Το μόνο συνδετικό αυτών των «απίθανων προσεγγίσεων»: να εμποδιστεί ο Νετανιάχου να «επιστρέψει εάν είναι ηγέτης της αντιπολίτευσης», σημειώνει ο Ντένις Χάρμπιτ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Τι θα γίνει με το Παλαιστινιακό κράτος

Οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους παραμένουν στάσιμες από το 2014.

Για τον Τζόναθαν Ράινχολντ, ο «συνασπισμός της αλλαγής» δεν αναμένεται να δεσμευτεί σε μια επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, κυρίως λόγω των διαφορών μεταξύ των κομμάτων σε αυτό το θέμα.

«Θα συμφωνήσουν στον σεβασμό του status quo», εκτιμά ο αναλυτής.

«Ωστόσο, θα πρέπει να διαχειριστούν τη σύγκρουση έτσι ώστε να μην υπάρξει έκρηξη βίας όπως πρόσφατα», μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από τις 10 έως τις 21 Μαΐου.

Και σε περίπτωση νέας έκρηξης της βίας, θα μπορούν ωστόσο, να στηριχτούν, σύμφωνα με τον αναλυτή, στην «ισραηλινή συναίνεση», η οποία επικράτησε σε όλους τους πολέμους από το 2000. «Θα δυσκολευτούν αλλά θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους», καταλήγει ο Ράινχολντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr