“Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη” η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στον Παλαιστινιακό θύλακα που πολιορκεί και συνεχίζει να σφυροκοπά αδιάλειπτα το Ισραήλ, στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Χαμάς.

“Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών”, δήλωσε ο κ.Μπορέλ στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων), στο οποίο θα υποδεχθούν σε ξεχωριστά στάδια τόσο τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς, όσο και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Αλ-Μάλικι.

Ο κ.Μπορέλ επέμεινε στη λύση των δύο κρατών, επισημαίνοντας ρεαλιστικά πως το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη “μόνο με στρατιωτικά μέσα”.

“Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια λύση δύο κρατών. Ας μιλήσουμε γι’ αυτό”, είπε ο κ.Μπορέλ ενώπιον των δημοσιογράφων, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε μια “Παλαιστινιακή κυριαρχία”, δηλαδή σε ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος των Παλαιστινίων.

“Ποιές είναι οι άλλες λύσεις τις οποίες σκέπτονται;”, αναρωτήθηκε ο κ.Μπορέλ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. “Να κάνουν όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;”, διερωτήθηκε. Ο ύπατος αρμοστής της Ε.Ε. ανέφερε στη συνέχεια πως παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 “μια συνολική προσέγγιση” προς μια βιώσιμη ειρήνη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν επίσης σε γεύμα εργασίας με τους ομολόγους τους της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ Μπεν Φαρχάν και της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, καθώς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr