Στο τρίπτυχο προστασία των πλοίων, συνοδεία τους και ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας στοχεύει η επιχείρηση “Ασπίδες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επεσήμανε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στις Βρυξέλλες με τον Διοικητή Επιχειρήσεων, υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, ο κ. Μπορέλ ανέφερε, ότι η επιχείρηση “Ασπίδες” ήταν μία “γρήγορη” και “ξεκάθαρη” απάντηση στις αντιπλοϊκές επιθέσεις των ανταρτών Χούτι εξαιτίας των οποίων απειλείται η ασφάλεια στη θάλασσα, τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές εμπόριο, η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι επηρεάζεται αρνητικά, το περιβάλλον, η ασφάλεια και η περιφερειακή οικονομία, ενώ υπάρχει άνοδος στο κόστος των εμπορευμάτων των πλοίων. Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε, ότι μέχρι σήμερα τέσσερα κράτη-μέλη συμμετέχουν με φρεγάτες και 19 κράτη-μέλη με προσωπικό και άλλους τρόπους. Επιπροσθέτως, ο ίδιος τόνισε, ότι από τη στιγμή της έναρξης της επιχείρησης, αυτή λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά προσθέτοντας, ότι οι αριθμοί δείχνουν πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η αποστολή. “Δεν μιλάμε για παιχνίδι, αποκρούουν επιθέσεις, πραγματικά πυρά” υπογράμμισε, συμπληρώνοντας, ότι πρόκειται για επιχείρηση η οποία έχει βαθμό επικινδυνότητας καθώς και ότι πρέπει να αυξηθεί η ικανότητά της. Όπως είπε ο ύπατος εκπρόσωπος, είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αύξηση των logistics και η ιατρική-φαρμακευτική ικανότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο διοικητής επιχειρήσεων, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, υπογράμμισε τη σημαντική συνδρομή της επιχείρησης “Ασπίδες” στην ασφάλεια στη θάλασσα καθώς και ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ε.Ε. στην προστασία των παγκόσμιων αγαθών, διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και συνδρομή στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. “Παρακολουθούμε συνεχώς τις καθημερινές ενέργειες” και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο ανέφερε ο υποναύαρχος Γρυπάρης και συμπλήρωσε, ότι γίνεται εκτίμηση για επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και τη διαχείρισή της. Εξήγησε ότι ενημερώνονται τα αρμόδια σώματα της Ε.Ε., ούτως ώστε να είναι εις γνώση τους η κατάσταση σε επιχειρησιακό επίπεδο και έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα στοιχεία-κεφάλαια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr