Τζόνσον

Η ώρα της κρίσης φαίνεται πως έφτασε για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, το πολιτικό μέλλον του οποίου εξαρτάται πια σε καθοριστικό βαθμό από την κρατική έκθεση που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, για τις συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα αμφιλεγόμενα «κορωνοπάρτι» στη Ντάουνινγκ Στριτ ή το επονομαζόμενο σκάνδαλο «πάρτιγκεϊτ» όπως αποκαλούν πια την υπόθεση τα βρετανικά ΜΜΕ.

Τα αμφιλεγόμενα πάρτι

Η ανώτερη δημόσια υπάλληλος Σου Γκρέι ανέλαβε να διερευνήσει τις ακριβείς συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα αμφιλεγόμενα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω lockdown, το εάν και κατά πόσο έχουν λάβει χώρα παραβιάσεις, και το εάν προκύπτουν ευθύνες και σε βάρος ποιων ακριβώς προσώπων.

Απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα

Η έκθεσή αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από πέντε βασικά ερωτήματα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian:

  • Είχε ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον άμεση εμπλοκή στα εν λόγω πάρτι και ποια ακριβώς ήταν αυτή η εμπλοκή;
  • Υπάρχει πια μια παγιωμένη «κουλτούρα» πάρτι και κατανάλωσης αλκοόλ στη Ντάουνινγκ Στριτ («boozy work culture») και ποιος ευθύνεται για την παγίωση της εν λόγω «κουλτούρας»;
  • Ποιοι είναι οι κορυφαίοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι που φέρουν ευθύνες για τη μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων;
  • Υπάρχουν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης που να εμπλέκονται;
  • Μήπως έχουν γίνει και άλλα πάρτι, όπως καταγγέλλεται, όχι μόνο στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα;

Η διαδικασία της αποπομπής

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος των Τόρις.

Εάν ωστόσο τουλάχιστον 54 Συντηρητικοί βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, από τους συνολικά 359, αποφασίσουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του Τζόνσον (και στείλουν σχετικές επιστολές στον επικεφαλής της αρμόδιας κομματικής επιτροπής 1922 Committee), τότε ανοίγει αυτομάτως ο δρόμος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους ιδίους τους Συντηρητικούς βουλευτές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι βουλευτές των Τόρις θα κληθούν στο σύνολό τους να κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο μυστικής ψηφοφορίας.

Εάν πάνω από το 50% αυτών (180 άτομα) τον στηρίξουν, τότε ο Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο. Εάν το 50% αντιθέτως τον καταψηφίσει, τότε ξεκινά η διαδικασία της αντικατάστασής του μέσα από την εκλογή νέου κομματικού ηγέτη.

Με πληροφορίες από the Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr