Μποτιλιάρισμα στον ΕΦΚΑ με 300.000 εκκρεμείς συντάξεις

Στην… επιστράτευση συνταξιούχων, πρώην έμπειρων στελεχών του e-ΕΦΚΑ που έχουν αποχωρήσει από τους νευραλγικούς τομείς της έκδοσης συντάξεων και διεκπεραίωσης ασφαλιστικών αιτημάτων, προχωράει  εσπευσμένα το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Ταμείου, καθώς το πρόβλημα με τις εκκρεμείς αιτήσεις έχει γιγαντωθεί προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην τελευταία συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ο της ΝΔ, μέσω τηλεδιάσκεψης, αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ανέδειξαν το θέμα και ζήτησαν να βρεθεί λύση άμεσα.

Εξίσου ενδεικτικό της πολιτικής βαρύτητας που έχει το θέμα, είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να περιλάβει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών, δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση του χρόνου απονομής των παλαιών συντάξεων, με δεδομένο ότι για τις νέες αιτήσεις λειτουργεί σταδιακά και εντός προγραμματισμού το σχέδιο «Ατλας».

Οι εκκρεμείς αιτήσεις ξεπερνούν τις 300.000

Εκτός από τους συνταξιούχους, καλούνται μέσω αποσπάσεων μόνιμοι υπάλληλοι που ανήκουν σε φορείς εντός ή ακόμη και εκτός γενικής κυβέρνησης με γνώση όμως στα συνταξιοδοτικά θέματα, αλλά και εργαζόμενοι επιστημονικών φορέων και επιμελητηρίων, ώστε να συμβάλουν στο έργο έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων, που ξεπερνούν τις 300.000.

Αναλυτικά, και με στόχο την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δίνεται δυνατότητα στον διοικητή του e-ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του Ταμείου που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, την επιστροφή τους σε αυτό, με στόχο τη στελέχωση των σχετικών κλιμακίων.

Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου 8 μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν –κατά την περίοδο της σύμβασης– από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξής τους.

Απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων 

Επειδή, όμως, δεν αναμένεται μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκληση για επιστροφή των συνταξιούχων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η δυνατότητα απόσπασης μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν σε φορείς εντός ή εκτός της γενικής κυβέρνησης, με γνώση στα συνταξιοδοτικά θέματα. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε 6 μήνες.

Σε περίπτωση που δεν γίνει απόσπαση, θα μπορούν να εργάζονται στον e-ΕΦΚΑ με στόχο την έκδοση συντάξεων, με τη μορφή παροχής υπερωριακής απασχόλησης. Στη διάταξη ορίζεται ότι τόσο οι αποσπάσεις, όσο και η παράλληλη άσκηση καθηκόντων είναι διαδικασίες υποχρεωτικές.

Η αποζημίωση που θα λάβουν όσοι ενταχθούν σε αυτές τις «ομάδες εργασίας», που θα συσταθούν για να περιοριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις, θα ανέρχεται στο ποσό των 7.200 ευρώ για όλο το έτος, κατ’ ανώτατο όριο. Προϋπόθεση να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι που θα τεθούν.

Παράλληλα, φαίνεται πως επιστρέφουν στο Ταμείο οι υπάλληλοι που με δικαστικές αποφάσεις έχουν αποχωρήσει από αυτό, καθώς δίνεται με άλλη διάταξη η δυνατότητα παραίτησης του φορέα από ένδικα μέσα, εφόσον και οι εργαζόμενοι παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικόγραφο ή δικαίωμα που απορρέει από την αιτία αυτή, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως οικονομικών αξιώσεων.

Πηγή: economico.gr