Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να κάνει «colpo grosso» χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως «όπλο» για να στηρίξει το ρούβλι που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ανακοινώνοντας ότι οι «μη φιλικές» προς τη Ρωσία χώρες, θα πληρώνουν τα συμβόλαια με το εγχώριο νόμισμα.

Σαφές μήνυμα Σολτς

Ωστόσο, ήδη η προσπάθειά του φαίνεται να «βρίσκει τοίχο», καθώς ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ξεκαθάρισε χωρίς καμία περιστροφή ότι το νόμισμα με το οποίο πρέπει να πληρώσουμε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ορίζεται στα συμβόλαια, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Γερμανία έχει πει «όχι» σε κυρώσεις που αφορούν στον ενεργειακό τομέα, αν και «πάγωσε» την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Όλαφ Σολτς κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο, αν και υποστήριξε ότι οι τρέχουσες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, και υποσχόμενος περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι η αποδοχή Ουκρανών προσφύγων αποτελεί καθήκον.

Το κρίσιμο ερώτημα

Φυσικά, η στάση του Σολτς, όπως και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, γεννά το ερώτημα, τι θα συμβεί αν η Ρωσία επιμείνει στις πληρωμές με ρούβλι, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος έχει παραδεχθεί ότι στην παρούσα φάση, η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς θα προκαλούσε τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη.

Πάντως, και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη γνωρίζει ούτε πώς μοιάζουν τα ρούβλια, κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια», προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Νέες κυρώσεις θέλει η Εσθονία

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ. «Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε… Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος (σ.σ. ο Πούτιν) να μην προκαλέσει άλλη ζημιά», είπε.

Προσοχή συνιστά το Βέλγιο

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία οι οποίες θα αποδυναμώνουν χωρίς λόγο τις δικές τους οικονομίες. «Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας», είπε ο Ντε Κρόο.

Λετονία: Κυρώσεις στο πετρέλαιο

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η ροή χρημάτων στο πολεμικό θησαυροφυλάκιο του Πούτιν. […] Το πιο λογικό είναι να κινηθούμε (σ.σ. στην επιβολή κυρώσεων) στο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν. Επειδή, αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr