Μπουρλά εμβόλιο

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από τον καρκίνο, χάρη στην τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των εμβολίων κατά του κοροναϊού, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

«Πρέπει να πούμε στο σώμα πως ο καρκίνος είναι ένα ξένο σώμα και πρέπει να του επιτεθεί, όπως το σώμα επιτίθεται στην Covid», είπε ο κ. Μπουρλά.

Μέσα σε δύο χρόνια αποκτήσαμε εμπειρία δεκαετίας 

«Με την τεχνολογία mRNA μέσα σε δύο χρόνια αποκτήσαμε εμπειρία δεκαετίας, γεγονός που θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες εφαρμογές», τόνισε, επισημαίνοντας τις αλλαγές που σημειώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι κλινικές έρευνες, συμπλήρωσε.

Ο Μπουρλά αναφέρθηκε και στα γενετικά νοσήματα, λέγοντας πως η τεχνολογία mRNA μπορεί να βοηθήσει στο να διορθώνουμε γενετικά σφάλματα, ακόμα και για τον έλεγχο της χοληστερίνης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Άρχισε η έρευνα για τον ιό HIV- AIDS

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), πρόσφατα ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή Φάσης 1 που αξιολογεί τρία πειραματικά εμβόλια για τον HIV- Aids που βασίζονται στο mRNA.

“Η εύρεση ενός εμβολίου για το Aids έχει αποδειχθεί μια τρομακτική επιστημονική πρόκληση”, δήλωσε ο Anthony S. Fauci, διευθυντής M.D. NIAID. “Με την επιτυχία των ασφαλών και εξαιρετικά αποτελεσματικών εμβολίων Covid, έχουμε μια συναρπαστική ευκαιρία να μάθουμε εάν η τεχνολογία mRNA μπορεί να επιτύχει παρόμοια αποτελέσματα κατά της μόλυνσης από τον HIV- Aids”.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA

Τα εμβόλια mRNA και ιικού φορέα αντί για πρωτεϊνες περιέχουν οδηγίες που μαθαίνουν στα ανθρώπινα κύτταρα πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη αντιγόνου. Οι οδηγίες αυτές παρουσιάζονται σε μία από τις εξής μορφές:

  • με ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ ή mRNA
  • με γενετικές πληροφορίες εντός αβλαβούς φορέα νόσου ή ιικού φορέα, τροποποιημένες ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο.

Όταν ένα άτομο δέχεται εμβόλιο mRNA ή εμβόλιο ιικού φορέα, ορισμένα από τα κύτταρά του διαβάζουν τις οδηγίες. Τα κύτταρα αυτά παράγουν στη συνέχεια την πρωτεΐνη αντιγόνου για σύντομο χρονικό διάστημα προτού διασπάσουν το mRNA ή τον αβλαβή ιό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη αντιγόνου που παράγεται από τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ως “ξένο σώμα”, ενεργοποιεί τα ανοσοποιητικά κύτταρα και δημιουργεί αντισώματα.

Οι ερευνητές εργάζονται εδώ και δεκαετίες για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA και ιικού φορέα σημειώνοντας σημαντική πρόοδο τη δεκαετία του 2010.

Υπενθυμίζεται πως mRNA κατά της Covid έχουν αναπτύξει η Pfizer και η Moderna.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr