νέα μέτρα

Συναγερμό έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς  η επερχόμενη επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στην Ελλάδα, δεδομένου της κατάστασης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα,  Δευτέρα, προκειμένου να εισηγηθεί νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει στη μικρή σύνθεση και στη συνέχεια θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει και την τελική ευθύνη για τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Όλα τα παραπάνω, τη στιγμή που οι επιστήμονες αναμένουν εκτόξευση κρουσμάτων μετά τις γιορτές, με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμα και… για 20.000 κρούσματα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας είναι πως τα… πιο αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για 12.000 κρούσματα.

Τα δύο σενάρια

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να διατηρήσει ανοικτή την εστίαση μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες έρχονται στο φως πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι δύο σενάρια.

Το πρώτο μιλάει για σημαντικές «ανατροπές» σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει στο τραπέζι ειδική εισήγηση για τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση ώστε να λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα, μόνο με καθήμενους και να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Κατά τις παραπάνω πληροφορίες, η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου πριν την πρωτοχρονιά, εκτιμώντας ότι με το «φρένο» στη διασκέδαση θα ανακοπεί η εξάπλωση της Όμικρον.

Το δεύτερο σενάριο 

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, το παραπάνω μέτρο όπως και τα υπόλοιπα που είναι στο τραπέζι, θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στις 3 Ιανουαρίου.

Οι εισηγήσεις των ειδικών 

  • Στα κέντρα διασκέδασης με μείωση του ωραρίου λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα.
    Θα εξετάσουν τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης μόνο για καθήμενους, είτε τον περιορισμό στην πληρότητα τους, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.
  • Στα γήπεδα εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων, ενώ στο τραπέζι είναι και η τηλεργασία όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Χρονικός ορίζοντας 15 ημερών 

Ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως τα μέτρα -που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα- θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.

Δεν εξετάζονται  ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Γενάρη

Επίσης σήμερα ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου, ο ίδιος απάντησε πως δεν έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο και πως δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε καποια μέτρα.

Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», είπε χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό» είπε.

Εχουμε φτάσει σε καλό επίπεδο ανοσίας, αλλά…

«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ.

Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» είπε καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία

Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και μετά τις γιορτές. «

Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.

«Θέμα λίγων εβδομάδων η επικράτηση της Όμικρον»

Την ίδια ώρα την εκτίμηση ότι θα επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον σε λίγες μόνο εβδομάδες, έκανε ο καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Μάλιστα ο καθηγητής, επισήμανε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως το 10% με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της μετάλλαξης Όμικρον.

«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».

Πότε θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα

«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει».

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και την λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση».

«Θα μπορούσε να γίνει τοπικό λοκντάουν παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», είπε συγκεκριμένα. Συμφώνα με τον κ. Μόσιαλο, η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα.

Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Τόνισε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Δέλτα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr