Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) σημείωσε ζημία πέρυσι για πρώτη φορά από το 1979, καθώς η άνοδος των επιτοκίων μείωσε την αξία των ομολογιακών στοιχείων του ενεργητικού της.

Ενώ η περσινή ζημία των 172 εκατ. ευρώ αντισταθμίστηκε από προβλέψεις κινδύνου, η έκθεση της Bundesbank προβλέπει ότι η ζημία θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται και ο ασυνήθιστα υψηλός πληθωρισμός μειώνει την αξία των ομολόγων στον ισολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή ζημία ήταν η πρώτη ζημία της Bundesbank από το 1979.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ παρουσίασε την έκθεση της τράπεζας για το 2022 στο κοινό σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη.

Ο Νάγκελ δήλωσε ότι η περσινή ζημία και η βελτίωση των κερδών της τράπεζας τα επόμενα χρόνια είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής των τελευταίων ετών.

«Απαιτείται τώρα μια αυστηρή νομισματική πολιτική για να διασφαλιστεί εγκαίρως η σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Νάγκελ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση του ισολογισμού, πρέπει να το κάνουν και μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Ο Νάγκελ δήλωσε στις 19 Οκτωβρίου 2022 ότι η Bundesbank θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απώλειες λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά ότι οι προβλέψεις κινδύνου που έχουν σχηματίσει εδώ και χρόνια είναι σε θέση να καλύψουν αυτή τη ζημία προς το παρόν.

Τα στοιχεία από το 2010 έως το 2019

Μεταξύ 2010 και 2019, η Bundesbank μετέφερε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη της στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Με την περσινή απώλεια, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα δει απώλεια εσόδων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης έχουν δρομολογήσει τα τελευταία χρόνια προγράμματα αγοράς ομολόγων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στην οικονομία.

Ωστόσο, τα υψηλά αποθέματα ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών παρέχουν επί του παρόντος μόνο χαμηλά επιτόκια, ενώ στο πλαίσιο της στροφής των επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται τώρα να καταβάλλουν και πάλι υψηλά επιτόκια στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τις καταθέσεις.

Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια της Fed και της ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, τα καθαρά έσοδα από τόκους της Bundesbank επηρεάστηκαν επίσης από τις υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια νωρίτερα από την ΕΚΤ.

Ενώ η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα βασικά της επιτόκια πέντε φορές τους τελευταίους μήνες, το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο είναι καθοριστικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, βρίσκεται σήμερα στο 2,5%.

Για τη συνεδρίαση των επιτοκίων στα μέσα Μαρτίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προέβλεψε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, λαμβάνοντας υπόψη τον πρόσφατο πληθωρισμό του 8,6%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr