ανάπτυξη Ελλάδα

Iσχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,3% προβλέπει για φέτος η Capital Economics σε νέα της έκθεση εκτιμώντας παράλληλα πως το spread του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας έως και το 2023 θα διαμορφωθεί στις 100 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα οι αναλυτές αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία το 2021, καθώς σε προηγούμενη έκθεση τόνιζαν πως η ανάπτυξη θα αγγίζει το 8%.  Η αλλαγή στις προβλέψεις για το ύψος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οφείλεται στο ότι οι  αναλυτές θεωρούν πως η ανάκαμψη κορυφώνεται στη ζώνη του ευρώ και διεθνώς. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η στήριξη που έλαβε χώρα στον ιδιωτικό τομέα, θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών με σταθερό ρυθμό την επόμενη διετία.

Σε ΗΠΑ και Κίνα η ταχύτερη ανάκαμψη

Οι δύο χώρες που ανέκαμψαν από την πανδημική κρίση γρηγορότερα είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα, για αυτό και είναι οι πρώτες που καταγράφουν επιβράδυνση των ρυθμ’ων ανάπτυξης, ενώ για μια ακόμη φορά τονίζεται πως κομβικό ρόλο στην έξοδο από την πανδημική κρίση διαδραματίζει η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Την ίδια στιγμή ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως σε ό,τι αφορά στις αναδυόμενες οικονομίες.

Θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά στις διαταραχές που παρατηρούνται στις τιμές των προϊόντων διεθνώς, ο οίκος αναφέρει πως ο πληθωρισμός θα πέσει και θα συγκλίνει με το πέρασμα του χρόνου στους στόχους των Κεντρικών Τραπεζών, ενώ για την οικονομία των ΗΠΑ δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Για την ευρωζώνη αναμένεται ο πληθωρισμός να φτάσει το 3% μέσα στο έτος και να καταγράψει σημαντική πτώση το 2022, κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Τέλος, η ΕΚΤ αναμένεται από του χρόνου να στηρίζει τις αγορές της ζώνης του ευρώ με τα παραδοσιακά της προγράμματα, καθώς η αγορά των τίτλων PEPP θα αρχίσει να αποσύρεται σταδιακά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr