Η Ερκάν φέρεται να είναι η «εκλεκτή» του νέου «πασά» της οικονομίας, του υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ για διοικήτρια της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας

Τα «ηνία» της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) φαίνεται πως αναλαμβάνει η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, το «τρομερό κορίτσι από την Τουρκία», όπως την αποκαλούν στον κόσμο των αγορών και του επιχειρείν.

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, η Ερκάν φέρεται να είναι η «εκλεκτή» του νέου «πασά» της οικονομίας, του υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ για τη διοίκηση της «ηλεκτρικής καρέκλας» της TCMB.

Με σπουδές στα πανεπιστήμια Bosphorus και Princeton, η 41χρονη (γεννηθείσα το 1982) έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος για πολλά χρόνια στην Goldman Sachs, στην Tiffany & Co και σε άλλους πολλούς οικονομικούς κολοσσούς.

Επέλεξε να ακολουθήσει διδακτορικό στη χρηματοοικονομική μηχανική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, το οποίο έχει διάρκεια 2 χρόνια και αποτελούνταν από 12 μαθήματα, σε ένα χρόνο, και έγινε ο πρώτος φοιτητής που ολοκλήρωσε το διδακτορικό της μέσα σε ένα χρόνο στην ιστορία του Princeton, το οποίο έχει ιστορία 250 ετών.

Η Ερκάν αναλαμβάνει νέα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας διαδεχόμενη τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, που υπηρέτησε πιστά την πολιτική Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια, που έστειλε στην «στρατόσφαιρα» τον πληθωρισμό, ο οποίος επισήμως είναι στο 44% αλλά στην πράξη πολύ ψηλότερα, και προκαλεί αμφισβήτηση των αγορών για τις αντοχές της τουρκικής οικονομίας.

Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έχει διολισθήσει στις 20,96 λίρες ανά δολάριο και οι προβλέψεις για το μέλλον της είναι άκρως ζοφερές. Η Morgan Stanley έχει προβλέψει τον καταποντισμό της στις 28 λίρες ανά δολάριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαμηνύσει ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Τουρκίας θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Για τους περισσότερους οικονομολόγους, η προσέγγιση αυτή είναι μη βιώσιμη, και θέτει ολοένα και περισσότερο τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σε κίνδυνο εκποίησης. Μένει να δούμε αν ο Σισμέκ και η Ερκάν θα «υπηρετήσουν» αυτή την πολιτική, ή η τοποθέτησή τους σηματοδοτεί ουσιαστικά αλλαγή πλεύσης για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr