Συνεχίζεται η… αναδόμηση στην τουρκική κυβέρνηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της χώρας, ο Ισμαήλ Ντεμίρ αποτελεί παρελθόν από την ηγεσία της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας και την θέση του ως επικεφαλής της SSB αναλαμβάνει πλέον ο Χαλούκ Γκοργκούν, μέχρι πρότινος ήταν Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας ASELSAN.

Πρόκειται για μια νευραλγική θέση καθώς η SSB αποτελεί τον κύριο φορέα που διευθύνει και ασχολείται με τα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και με προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Ισμαήλ Ντεμίρ φεύγει μετά από 6 χρόνια στην ηγεσία της SSB, έχοντας αφήσει το δικό του «στίγμα» καθώς είχε άμεση ανάμειξη σε αμφιλεγόμενα προγράμματα, όπως η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, η αποβολή από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 και των αμερικανικών κυρώσεων που υπέστη ο ίδιος, στο πλαίσιο της CAATSA.

Από τη Νέα Υόρκη στην ASELSAN

Ο Χαλούκ Γκοργκούν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1973, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Γιλντίζ και το διδακτορικό του στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ την περίοδο 2004-2005 και έγινε αναπληρωτής καθηγητής το 2008 και εν τέλει καθηγητής το 2013 στο Πολυτεχνείο Γιλντίζ. Ο ίδιος εξελέγη Αναπληρωματικό Μέλος της τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών το 2013.

Η καριέρα του στην ASELSAN ξεκίνησε όταν εξελέγη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου 2017 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Επανεξελέγη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ASELSAN που πραγματοποιήθηκε και τον Απρίλιο του 2018 ορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και Γενικός Διευθυντής του ομίλου. Μάλιστα είχε συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή λόγω δηλώσεων που είχε κάνει αναφορικά με τα αεροσκάφη F-35 και τα συστήματα S-400.

«Δεν θα επηρεαστούμε, αν δεν πάρουμε τα F-35»

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2018, ο Χαλούκ Γκοργκούν είχε δηλώσει, υπό το φόντο του σχεδίου νόμου επιβολής κυρώσεων και απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Τουρκία, ότι σε περίπτωση που η χώρα του εκδιωχθεί από το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών πολλαπλών ρόλων τύπου F-35, τότε το όλο πρόγραμμα θα καταρρεύσει, ενώ είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα επηρεαστούμε, αν δεν πάρουμε τα F-35».

Τον περασμένο Μάρτιο, ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, όπου και αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ είχε ισχυριστεί ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 είναι πλέον περιττά, λέγοντας ότι «κατασκευάζουμε συστήματα αεράμυνας. Δεν χρειαζόμαστε τους S-300, και τους S-400. Δεν τα έχουμε πλέον ανάγκη» και προσθέτοντας ότι τουρκικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Siper εκτιμάται ότι θα γίνει στο μέλλον το «κλειδί για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr