Με ικανοποίηση και ανακούφιση -μετά τα δύσκολα τέσσερα χρόνια της προεδρίας Τραμπ- οι Ευρωπαίοι άκουσαν τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, να τονίζει ότι η Ουάσινγκτον θέλει «αποκατάσταση» των σχέσεων με τις Βρυξέλλες.

Νέο κεφάλαιο

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέτασαν σε επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη τρόπους για να «αποκατασταθεί» η σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοζέπ Μπορέλ και ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισαν πως ανοίγει νέο κεφάλαιο στη διμερή σχέση, εξηγείται σε ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Να ανέβει ο πήχης των φιλοδοξιών»

Στη διάρκεια της επικοινωνίας τους, συζητήθηκαν «τρόποι να αποκατασταθεί, να αναζωογονηθεί η σχέση ΗΠΑ-Ε.Ε. και να ανέβει ο πήχης των φιλοδοξιών» γι’ αυτές, με τον κ. Μπλίνκεν να ευχαριστεί τον ευρωπαίο ομόλογό του για «τον ηγετικό ρόλο της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η ανανέωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ε.Ε.- ΗΠΑ» ήταν το βασικό μήνυμα που επιδόθηκε στην αμερικανική πλευρά, ανέφερε από τη δική της πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. Επίσης, ο κ. Μπορέλ προσκάλεσε τον κ. Μπλίνκεν να πάρει μέρος σε συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. «με την πρώτη ευκαιρία» που θα παρουσιαστεί.

Συνεργασία για Τουρκία και Κίνα

Παράλληλα, η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η Κίνα και η Τουρκία, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τον επικεφαλής του γραφείου της προέδρου της Κομισιόν, Μπγιορν Ζάιμπερτ.

Πηγή: economico.gr