Την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να υποδεχθούν το νέο βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-21 Raider, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τα Β-1Β και Β-2, στη Ρωσία φαίνεται ότι προχωρά με πιο αργά αλλά σταθερά βήματα η υλοποίηση ενός σχεδίου που όταν ολοκληρωθεί η Μόσχα θεωρεί ότι θα αλλάξει τις στρατηγικές ισορροπίες στον αέρα.

Το τρομερό PAK DA

Ο λόγος για το PAK DA (ПАК ДА, στα ρωσικά, τα αρχικά των λέξεων Перспективный авиационный комплекс дальней авиации) που χοντρικά σημαίνει «Προοπτική Πλατφόρμα για Πτήσεις Μακράς Εμβέλειας» και αποτελεί το σχέδιο για ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό 5ης γενιάς, το οποίο σχεδιάζεται και αναμένεται να κατασκευαστεί από την Tupolev, προκειμένου να αντικαταστήσει σταδιακά τα παλιά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 που έρχονται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το PAK DA θα μπορεί να πετά σε υποηχητικές ταχύτητες, θα έχει ακτίνα δράσης 12.000 χιλιομέτρων, θα μπορεί να πετά ασταμάτητα για τουλάχιστον 30 ώρες και να μεταφέρει ως 30 τόνους συμβατικών και πυρηνικών όπλων. Επίσης, θα έχει stealth χαρακτηριστικά ενώ στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της «οικογένειας συστημάτων» που χαρακτηρίζει τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη, θα μπορεί να ελέγχει σμήνη από drones, αλλά και να μεταφέρει υπερηχητικά όπλα στα οποία επενδύει πολλά η Ρωσία.

Παρουσίαση το 2023

Τώρα, πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε πρακτορείο TASS ότι, βάσει προγραμματισμού η πρώτη επίσημη επίδειξη και παρουσίαση του PAK DA στο ευρύ κοινό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2023, την χρονιά δηλαδή που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρωτότυπου μοντέλου. Η πηγή σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή το πρωτότυπο-πειραματικό μοντέλο του αεροσκάφους κατασκευάζεται και θα είναι έτοιμο το 2023, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και ένα νέο οπλικό σύστημα που θα εξοπλίσει το αεροσκάφος».

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι δίνεται έμφαση στην προστασία του βομβαρδιστικού από εχθρικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, αντι-βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα, και υπογράμμισε ότι «αναπτύσσεται ένα εντελώς νέο και ολοκληρωμένο αμυντικό σύστημα προστασίας για το PAK DA, απέναντι σε όλων των τύπων όπλα, πυραύλους και ραντάρ του εχθρού», ενώ προσέθεσε ότι το αεροσκάφος θα είναι εξοπλισμένο με διαφόρων ειδών πυραύλους, όπως βλήματα cruise, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υπερηχητικούς πυραύλους, βόμβες ακριβείας, αλλά και με τα πιο προηγμένα συστήματα επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου.

Πότε θα είναι έτοιμο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, τα πτητικά τεστ του PAK DA θα αρχίσουν το 2026 και το αεροσκάφος θα αρχίσει να κατασκευάζεται σεριακά το 2027. Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η αρχική παραγωγή του βομβαρδιστικού 5ης γενιάς θα είναι περιορισμένη, καθώς η Ρωσία ήδη έχει προχωρήσει στην αγορά των τερατωδών Tupolev Tu-160, τα οποία έχουν ανακοινιστεί πλήρως και αναμένεται να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» των στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr