Μετά από ένα διάστημα κυριολεκτικά καταστροφικό για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα έχει πλέον λόγους να χαμογελά και να πιστεύει ότι ξεπεράστηκε ο «κάβος».

Εγκαίνια του Στρατηγικού Μηχανισμού

Κι αυτό, διότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση πολύμηνων συνομιλιών για την θέσπιση διαδικασίας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, με επίκεντρο την συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα.

«Βάσει της δέσμευσης που ανέλαβαν οι πρόεδροι (Τζο) Μπάιντεν και (Ταγίπ) Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Ρώμη τον Οκτώβριο 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Αγκυρα», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Χαιρετίζουν τη στάση της Τουρκίας για Ουκρανία

«Η υφυπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ) Βικτόρια Νούλαντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) Σεντάτ Ονάλ, μαζί με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Αγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τομέων κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

«Επαναδιατύπωσαν την από κοινού προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». «Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επίτευξη δίκαιης διπλωματικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Συνάντηση Καλίν-Νούλαντ

Η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μαρίζα Λάγκο θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5 και 6 Απριλίου για την προώθηση στόχων οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού, διευκρινίζεται επίσης στο κείμενο. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία προσβλέπουν σε συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα εντός του 2022, καταλήγει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών της στην Αγκυρα, η Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε με τον κορυφαίο σύμβουλο σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε το γραφείο του. Και, πλέον, το ερώτημα είναι πώς η νέα βελτιωμένη σχέση των δύο χωρών θα εκφραστεί και κατά πόσο οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για τους S-400 αλλά και συνολικά για τον τουρκικό αναθεωρητισμό στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr