Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 8,2% το τρίτο τρίμηνο καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε εν μέρει από τη χειρότερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Το άλμα στο ΑΕΠ της χώρας από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η στατιστική υπηρεσία άρχισε να συλλέγει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη το 1970 και είναι ισχυρότερο από την αύξηση κατά 7,3% που προέβλεψαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρωτοφανούς βουτιάς κατά σχεδόν 10% το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και το εμπόριο κατέρρευσαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο ήταν αποτέλεσμα της υψηλότερης ιδιωτικής κατανάλωσης, της ανάκαμψης των επενδύσεων σε εξοπλισμό και των πολύ ισχυρών εξαγωγών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία αναμένεται να συνεχιστεί με μέτριο ρυθμό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, προσθέτοντας ότι η πλήρης ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19 αναμένεται το αργότερο το 2022.

«Καταφέραμε να σώσουμε πολλές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Αλτμάιερ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον ρυθμό ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την εκτίμησή της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν φέτος. Πλέον αναμένει το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020 συγκριτικά με προηγούμενη πρόβλεψη για μείωση κατά 5,8%. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,9%. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 4,4% το 2021.

Πηγή: economico.gr