Με κανονικούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα αναβάθμισης των παλαιοτέρων F-16 που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην πολύ εξελιγμένη έκδοση Viper.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο το κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφορικά με την αύξηση του κόστους της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Viper της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αποκάλυψε ότι η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στο τέλος του έτους στη διάθεσή της συνολικά 18 «Οχιές».

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας αρχικά υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι «το πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper, υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία υπογράφηκε τον Απρίλιο 2018 και προβλέπει την αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 στην έκδοση “Viper” έως το τέλος του 2027».

Λύση χωρίς επιπλέον κόστος

«Ήδη από το 2018 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ενημερώθηκε αρμοδίως σχετικά με τη συμβατότητα του νέου ψηφιακού τύπου Radar AESA με το Σύστημα Αυτοπροστασίας ASPIS II, καθώς και για τη δέσμευση των αμερικανικών αρχών να μεριμνήσουν για την προσφερόμενη λύση από τον αρχικό κατασκευαστή εντός της οικονομικής οροφής του συγκεκριμένου προγράμματος», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «επιτεύχθηκε τεχνική λύση που εξασφάλισε τη συμβατότητα των συστημάτων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του συμβατικού κόστους. Περαιτέρω, η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας εξελίσσεται ομαλά εντός του συμβατικού χρονοδιαγράμματος και έχουν παραληφθεί 13 αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η παραλαβή επιπλέον πέντε αναβαθμισμένων αεροσκαφών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr