Την ικανοποίηση της Αθήνας προκαλεί η απόφαση της Ουάσινγκτον να δώσει το πράσινο φως σε πακέτο υποστήριξης των μαχητικών τύπου F-16 Block 52+ που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

«ΟΚ» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την συνεχιζόμενοι υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ειδικότερα, η απόφαση αυτή αφορά FOS (Follow On Support) για κινητήρες τύπου F100-PW-229 καθώς επίσης σχετικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό με εκτιμώμενο κόστος τα 233 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την παροχή ανταλλακτικών και υπηρεσιών υποστήριξης, προκειμένου να προχωρήσει στην συντήρηση των κινητήρων των μαχητικών αεροσκαφών, γεγονός που θα επιτρέψει στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει σε απόθεμα σημαντικό αριθμό εξαρτημάτων.

Κόστος 233 εκατ. δολαρίων

Το σύνολο των μηχανολογικών εργασιών και της υλικοτεχνικής υποστήριξης υπολογίζεται στα 233 εκατομμύρια δολάρια και η Υπηρεσία για την Συνεργασία σε ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας σημείωσε ότι «η προτεινόμενη αυτή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (Foreign Military Sale – FMS) θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, αυξάνοντας το βαθμό και την δυνατότητα συντήρησης και επισκευής των κινητήρων που χρησιμοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 52+/52+ Advanced».

Σημαντική εξέλιξη

Η σημασία αυτής της απόφασης είναι μεγάλη, καθώς τα F-16 αποτελούν τον βασικό κορμό των μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας -η οποία, πάντως, ήδη ενισχύεται και με γαλλικό «αίμα» μέσω των Rafale- και η διαρκής και σταθερή ροή ανταλλακτικών διασφαλίζει την ομαλή και καλή λειτουργία τους. Να υπενθυμιστεί, επίσης, ότι ήδη έχει αρχίσει η αναβάθμιση 85 μαχητικών στην έκδοση F-16V «Viper», την πιο προηγμένη εκδοχή των αεροσκαφών αυτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr