Την οργισμένη αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η ξαφνική συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι πριν από μερικές ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η οικογένεια Χαρίρι είχε αναμειχθεί στην ιδιωτικοποίηση της Turk Telekom, του μεγαλύτερο φορέα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της χώρας και κάποτε του πιο κερδοφόρου.

Η υπόθεση της Turk Telekom αποτελεί μια από τις «χαίνουσες πληγές» για τον Ερντογάν, στενοί συνεργάτες του οποίου ήταν μέλη του δ.σ. της εταιρείας όταν έγινε η ιδιωτικοποίησή της και λάμβαναν υψηλούς μισθούς και αποζημιώσεις.

Το σκάνδαλο του χαλκού

Η ιδιωτικοποίηση της Turk Telekom πραγματοποιήθηκε το 2005, όταν το 55% πουλήθηκε στην Ojer Telecommunications, συμφερόντων της οικογένειας Χαρίρι, για το ποσό των 6,5 δισ. δολαρίων, τα οποία η εταιρεία δανείστηκε από τράπεζες.

Το πρώτο σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης «έσκασε» όταν αποκαλύφθηκε ότι τα χάλκινα καλώδια της εταιρείας -αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων- πουλήθηκαν μυστικά και χωρίς άδεια και αντικαταστάθηκαν από φθηνότερες οπτικές ίνες.

Η πώληση αυτή αποκαλύφθηκε το 2013 και ερχόταν σε πλήρη σύγκρουση με αποφάσεις δικαστηρίων που την απαγόρευαν, ενώ έγινε χωρίς να περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας.

Χρεοκοπία

Τα πράγματα επιδεινώθηκαν το 2018 όταν η οικογένεια Χαρίρι δεν πλήρωσε δόση για το δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων και τα assets της κατασχέθηκαν από 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία και είχαν κάνει τον δανεισμό.

Μάλιστα, οι πιστωτές υποχρεώθηκαν να δημιουργήσουν φορέα ειδικού σκοπού για να αποκτήσουν την εταιρεία, καθώς προσπαθούν να επιλύσουν την μεγαλύτερη κρίση χρέους της Τουρκίας, ενώ η εταιρεία χρεοκόπησε.

Σημειώνεται ότι στο δ.σ. της Turk Telekom την επίμαχη περίοδο συμμετείχαν οι στενοί συνεργάτες του -τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας- Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ και Φουάτ Οκτάι, που λάμβαναν υψηλότατες αμοιβές.

Επίθεση στον Ερντογάν

Όλα αυτά, έδωσαν την ευκαιρία στον εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φαΐκ Οζτράκ, να εξαπολύσει δρίμεια επίθεση από το βήμα της Βουλής κατά του Ερντογάν, για τη συνάντησή του με τον Χαρίρι.

«Πώς μπορείς να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με τον άνθρωπο που έβγαλε εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. από την Turk Telekom) χωρίς να πληρώσει ούτε μια δεκάρα;», διερωτήθηκε ο Οζτράκ για τη συνάντηση Ερντογάν-Χαρίρι.

«Η οικογένειά του δανείστηκε από τουρκικές τράπεζες για να πληρώσει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Μετά την λεηλάτησαν και μετέφεραν κέρδη από την Τουρκία στο Λίβανο και άφησαν χρέος 3,5 δισ. δολαρίων στις τράπεζές μας», συμπλήρωσε.

Η αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση Ερντογάν να διερευνήσει εις βάθος το σκάνδαλο της Turk Telekom και την κατηγορεί ότι η χώρα έχει ένα από τα πιο αργά internet στον κόσμο, λόγω κακής διαχείρισης του δικτύου.

Πηγή: economico.gr