Διάχυτος είναι πλέον ο εκνευρισμός στην Άγκυρα για τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ επέβαλαν στην Τουρκία λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και δεν κρύβεται η ανησυχία για το τι σημαίνουν οι κυρώσεις αυτές.

Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του κατά της Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι καμία άλλη χώρα, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο η δική του, έχει υποστεί τέτοιους περιορισμους.

«Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;»

«Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ως εχθρική πράξη και επίθεση στην «κυριαρχία» της Τουρκίας. «Αρνούμενες τους όρους μας για την αγορά των δικών τους (σ.σ. Patriot) συστημάτων αεράμυνας, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το όπλο των κυρώσεων επειδή τα αγοράσαμε από αλλού» είπε.

Και αφού προειδοποιησε ότι οι κυρώσεις δεν «συνάδουν» με το γεγονός ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα διπλασιάσει την αμυντική παραγωγή της και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα σταματήσουν» τις προσπάθειες της Τουρκίας.

Πάντως, ο Ερντογάν, προφανώς λόγω εκνευρισμού παρέβλεψε ότι το 2018 οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν την «Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων» CAATSA, βάζοντας στο στόχαστρο την υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Κίνας και τον επικεφαλής της για την «συμμετοχή σε σημαντικές συναλλαγές» με τη Ρωσία για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 και εξοπλισμό σχετιζόμενο με τους S-400.

Πληροφορίες: Sputnik

Πηγή: economico.gr