Αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη, δεν θα υπάρξει συναίνεση της Ελλάδας στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Την πρόταξη του ανυπέρβλητου εμποδίου της μη συναίνεσης της Ελλάδος στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ε.Ε., επανέλαβαν εκ νέου διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση πρόοδος στο ζήτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές πληροφοριών επεσήμαναν πως η θέση της Ελλάδος είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην Αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρρας. Δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική-διοικητική απόφαση σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, προσθέτοντας ότι η Ελληνική πλευρά δε ζητά δικαστική απόφαση, ούτε παρεμβαίνει, αλλά αυτό που ζητά είναι να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Επισημαίνεται, ότι σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που προετοιμάζει τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου – στα οποία περιλαμβάνεται και η Διεύρυνση της Ε.Ε. – θα συζητήσει και για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επαναβεβαιώνουν την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και θα ζητούν την επιτάχυνση της ενταξιακής τους διαδικασίας. Οι διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ξεκινήσουν μόλις εκπληρωθούν επαρκώς τα κριτήρια, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr