Εικόνα απασύνθεσης και χάους προκύπτει τις τελευταίες ημέρες από τη Μόσχα, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για τη μεγάλη αντεπίθεση της Ουκρανίας στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Η κάτω βουλή στη Ρωσία αναμένεται να δώσει την αρχική της στήριξη σε νομοθεσία που θα επιτρέψει στο υπουργείο Άμυνας να στρατολογεί, δηλαδή να υπογράφει συμβόλαια με, ύποπτους ή καταδικασθέντες εγκληματίες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Περισσότερους από 15 μήνες μετά την έναρξη αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, η Μόσχα – οι δυνάμεις της οποίας έχουν υποστεί βαριές απώλειες – προσπαθεί να στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες για τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμβόλαια με κατάδικους

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, θα μπορεί να υπογράφεται συμβόλαιο με κάποιον εις βάρος του οποίου διενεργείται έρευνα για διάπραξη εγκλήματος, που η υπόθεσή του εξετάζεται από δικαστήριο ή μετά την καταδίκη του, αλλά προτού αποκτήσει νομική ισχύ η ετυμηγορία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Κρατικής Δούμας, δηλαδή της κάτω βουλής. Καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα, προδοσία, τρομοκρατία ή εξτρεμισμό δεν θα μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια. Όσοι υπογράφουν θα απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες με τη συμπλήρωση του συμβολαίου τους ή αν βραβευτούν για τις επιδόσεις τους στις μάχες.

Προηγουμένως, η μισθοφορική οργάνωση Wagner επιτρεπόταν να στρατολογεί κατάδικους από τις φυλακές για να πολεμούν στην Ουκρανία, αλλά τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι σταμάτησε αυτή την πρακτική. Οι νέες αλλαγές που εξετάζονται από τη Δούμα δεν καλύπτουν την στρατολόγηση ανθρώπων που ήδη εκτίουν ποινές, ενώ το υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δείχνει ανάγλυφα την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων του Κρεμλίνου με την Wagner, η οποία και σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της επίθεσης στο Μπαχμούτ.

Έξαλλος ο Πριγκόζιν

Προς επίρρωση των παραπάνων, ο ιδρυτής της Wagner, ο Γεβγένι Πριγκόζιν, επανέλαβε την άρνηση των μαχητών του να υπογράφουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία. «Κανένας από τους μαχητές της Wagner δεν είναι έτοιμος να περπατήσει ξανά στο μονοπάτι της ντροπής. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα υπογράψουν τα συμβόλαια», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε μια επίδειξη περιφρόνησης προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος στήριξε την έκκληση του υπουργείου Άμυνας για την αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία με στόχο να υπογράψουν συμβόλαια με τη στρατιωτική διοίκηση της χώρας, που θεωρείται ευρέως ένας τρόπος άσκησης ελέγχου επί της Wagner.

Όπως είπε ο Πούτιν, τα συμβόλαια είναι απαραίτητα για να επιτρέψουν σε όλους τους συμμετέχοντες στη ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται. Αυτά περιλαμβάνουν αποζημίωση για τους μαχητές που τραυματίζονται και για τις οικογένειές τους σε περίπτωση που εκείνοι σκοτωθούν στη μάχη. Ο Πριγκόζιν έχει εμπλακεί σε ανοιχτή κόντρα με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και με τον αρχηγό του στρατού στη Ρωσία από τον περασμένο χρόνο κατηγορώντας τους ότι δεν παρείχαν επαρκή στήριξη και πυρομαχικά στις δυνάμεις της Wagner στην Ουκρανία οδηγώντας έτσι σε μεγάλες απώλειες στις τάξεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr