Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά με την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν, η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται και οι φόβοι για ακόμα χειρότερες εξελίξεις.

Τα «φάουλ» του προέδρου

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και, ταυτόχρονα, να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του έχει τον έλεγχο της κατάστασης όσον αφορά στην οργανωμένη και τακτική απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Αλ Κάιντα δεν υφίσταται πλέον στο Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει την κριτική ότι η έξοδος από τη χώρα των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την επιστροφή εκεί της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η δράση των Ταλιμπάν

Δυστυχώς για τον ίδιο, ο ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιάστηκε ανενημέρωτος και για τα δύο ζητήματα: την ώρα που διαβεβαίωνε ότι Αμερικάνοι πολίτες μπορούν να φύγουν χωρίς προβλήματα από το Αφγανιστάν, ανταποκριτές αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν παρεμποδίζουν Αμερικανούς και Αφγανούς να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ακόμα χειρότερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν ανέφερε σε μέλη του Κογκρέσου ότι υπάρχουν αναφορές στο Πεντάγωνο ότι κάποιοι άνθρωποι -και Αμερικανοί- παρεμποδίζονται από τους Ταλιμπάν και δέχονται ακόμα και επιθέσεις και δήλωσε ότι ήδη η Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκε στην ηγεσία των ανταρτών.

Ο Μπάιντεν δεν ήξερε…

Ακόμα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση συμβουλεύοντας του πολίτες να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για λόγους ασφαλείας, και απλώς να συμπληρώνουν διαδικτυακά μια φόρμα με τα στοιχεία τους όπου θα δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Στην ουσία, ο Μπάιντεν φάνηκε να μην γνωρίζει για τα προβλήματα αυτά και για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ώρα που διαβεβαίωνε ότι θα γίνει το παν για την ασφαλή απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν και κανείς δεν ξέρει γιατί δεν γνώριζε.

Παρουσία Αλ Κάιντα και ISIS

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τη δήλωσή του περί Αλ Κάιντα, καθώς ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «γνωρίζουμε ότι η Αλ Κάιντα και το ISIS έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν και το έχουμε συζητήσει εδώ και καιρό» ανατρέπονταν τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι με το άνοιγμα των φυλακών από τους Ταλιμπάν, απελευθερώθηκαν και μαχητές της Αλ Κάιντα οι οποίοι κρατούνταν μαζί με χιλιάδες άλλα άτομα στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ. Το κακό είναι ότι ο Μπάιντεν μοιάζει να μην το γνώριζε. Το χειρότερο είναι ότι η εικόνα αυτή μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη τρωθείσα αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr