Η λίρα ανακάμπτει παρά την «ανορθόδοξη» πολιτική του Ερντογάν

Από την κόλαση στον παράδεισο μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η λίρα ανακάμπτει παρά την «ανορθόδοξη» πολιτική του.

Μετά από ένα διάστημα καταβαράθρωσης, η τουρκική λίρα ξαναπήρε… την ανηφόρα, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας συνέχισε την πολιτική της μείωσης των βασικών επιτοκίων. Το νόμισμα της χώρας πραγματοποίησε ένα αναπάντεχο ράλι ανόδου και έφθασε ισοτιμία 11,8 λιρών ανά ένα δολάριο, έναντι σχεδόν 18,4 λιρών το δολάριο την περασμένη Δευτέρα.

Μέτρα στήριξης της λίρας

Μάλιστα, την Παρασκευή ο ρυθμός ανόδου της τιμής της λίρας «φρέναρε» κάπως σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αν και το τουρκικό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου, σκορπίζοντας χαμόγελα στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος όσον αφορά στη νομισματική και οικονομική πολιτική της.

Η άνοδος της λίρας αποδίδεται σε πακέτο μέτρων για τη στήριξη του νομίσματος που παρουσίασε ο Ερντογάν, προκειμένου να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις σε τοπικό νόμισμα έναντι των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την δραματική αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα.

«Κάψιμο» συναλλάγματος

Κατά τα φαινόμενα, ρόλο στην αύξηση της τιμής της λίρας έπαιξε και το «κάψιμο» εκ νέου συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, που δείχνουν ότι η Τουρκία προχώρησε και σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, εκτός από τα μέτρα στήριξης των καταθέσεων.

Το νέο σύστημα προβλέπει ότι οι ισοτιμίες θα ανακοινώνονται κάθε πρωί από την κεντρική τράπεζα και με τη σύγκριση των ισοτιμιών της λίρας στην αρχή και στη λήξη των λογαριασμών καταθέσεων των ιδιωτών, η κεντρική τράπεζα θα πληρώνει τη διαφορά στους καταθέτες. Βέβαια, αυτό ουσιαστικά δείχνει παρέμβαση στην αγορά από την κυβέρνηση.

Κυβερνητική παρέμβαση

Grosso modo αυτό παραδέχθηκε και ο διορισμένος από τον Ερντογάν υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος δήλωσε σε ΜΜΕ ότι «δεν έχει η Τουρκία τη δύναμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει; Μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο χρειάζεται», αναφερόμενος σε πωλήσεις συναλλάγματος για τη στήριξη της λίρας.

Πάντως, παρά το ράλι των τελευταίων ημερών, η λίρα εξακολουθεί να έχει απώλειες 26% από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα, με την προτροπή του Ερντογάν, άρχισε να μειώνει τα επιτόκια και φέτος έχει υποτιμηθεί συνολικά κατά 37% έναντι του δολαρίου, προκαλώντας τριγμούς σε ολόκληρη την οικονομία της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr