Βαρύτατος «κόλαφος» από την τουρκική δικαιοσύνη για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε επιχειρήσει να εμπλέξει σε σενάρια εκτροπής δεκάδες απόστρατους.

Αθώοι οι 103 ναύαρχοι

Συγκεκριμένα, τουρκικό δικαστήριο αθώωσε 103 απόστρατους ναυάρχους, τους οποίους ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει πέρυσι ότι προετοίμαζαν ένα «πραξικόπημα», έγινε γνωστό από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το δικαστήριο της Άγκυρας, που είχε αναλάβει αυτή την υπόθεση, αποφάνθηκε πως δεν υπήρχαν σε βάρος τους νομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη διάπραξη εγκλήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η συνθήκη του Μοντρέ

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινές κάθειρξης έως 12 ετών για τον καθένα απ’ αυτούς τους απόστρατους ναυάρχους, οι οποίοι δεν είχαν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους. Είχαν απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορίες αφού είχαν υπογράψει το 2021 μια ανοικτή επιστολή υπέρ του σεβασμού της Συνθήκης του Μοντρέ, που είχε υπογραφεί το 1936 και έχει ως στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας θέτονρας αυστηρούς κανόνες για το διάπλου πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων που οδηγούν στη Μεσόγειο.

Η νέα διώρυγα

Όμως ο Ερντογάν προγραμματίζει να ανοίξει μια νέα διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη, δυτικά του Βοσπόρου, για να ανακουφίσει μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου. Οι απόστρατοι ναύαρχοι είχαν εκφράσει τους φόβους τους πως η ενδεχόμενη αναθεώρηση αυτής της συνθήκης, σε περίπτωση που ανοίξει μια τέτοια διώρυγα, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία. Ο Ερντογάν είχε τότε καταφερθεί εναντίον αυτών των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορώντας τους ότι απειλούν να υποκινήσουν «πραξικόπημα» κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης.

«Οσμή πραξικοπήματος»

Επίσης, το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν είχε δηλώσει ότι ο «η δήλωση μιας ομάδας απόμαχων στρατιωτικών φέρνει στο νου περιόδους χούντας και μόνο γελοία και άθλια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ας μάθουν ότι το σεπτό έθνος μας και οι εκπρόσωποί του δεν θα ανοίξουν ποτέ το δρόμο σε αυτή την νοοτροπία και τους λάτρεις της», προσθέτοντας ότι η παρέμβαση των απόστρατων ναυάρχων έχει «οσμή πραξικοπήματος». Τώρα, και με τη… βούλα της δικαιοσύνης, όλες αυτές οι κατηγορίες εξαφανίζονται, εκθέτοντας τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr