Σε μονοπάτια, όχι μόνο εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών, αλλά και εκτός κάθε λογικής βαδίζει πλέον η ηγεσία της Τουρκίας, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση με την Ελλάδα.

Σήμερα, τη σκυτάλη από τον Ερντογάν και τους παρατρεχάμενούς του πήγε ο σύμμαχός του στην κυβέρνηση και αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου αναθεωρητικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας, συνδυάζοντας άγνοια για τις διεθνείς συνθήκες και ανοιχτές απειλές, καθώς δήλωσε ότι η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από Αμερικανικά όπλα και πως η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

«Θα βγάλουμε τα μάτια όσων εποφθαλμιούν τα δικαιώματά μας»

«Διακηρύσσω σε όλο τον κόσμο…πως δεν θα τσαλαπατήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στα νησιά και θα βγάλουμε τα μάτια όσων εποφθαλμιούν τα δικαιώματά μας», είπε ο ακροδεξιός εθνικιστής σύμμαχος του Ερντογάν. Παράλληλα, προχώρησε ακόμα παραπέρα αμφισβητώντας ακόμα και την κυριαρχία της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

«Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες. Στην Ελλάδα μάλιστα παρέμεινε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Σύμφωνα με το 13ο άρθρο αυτής της συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, χωρίς στρατιώτες και όπλα, γέμισαν με στρατιώτες και όπλα. Η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα» είπε ο Μπαχτσελί.

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Και, φυσικά, δεν έχασε ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, για τη νηφάλια στάση που τηρεί έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, λέγοντας ότι η χώρα μας παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων και συμπληρώνοντας -με φράση που αντικατοπτρίζει την τακτική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα συνολικά η τουρκική ηγεσία- ότι «ο Μητσοτάκης λέει πως είμαστε απομονωμένοι. Είναι τελειωμένος! Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε ένα Έθνος, έχουμε μια Ιστορία», στοχοποιώντας και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Φυσικά, η απαράδεκτη ρητορική του Μπαχτσελί έχει εξήγηση, καθώς το κόμμα του, MHP, στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών και εθνικών εκλογών της Τουρκίας το 2023 μοιάζει να «αιμορραγεί» διαρκώς, ακολουθώντας την πορεία του ΑΚΡ, με το οποίο έχει κοινοβουλευτική συμμαχία. Εκτιμήσεις θέλουν τον Μπαχτσελί να πέφτει κάτω από το 11,1% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2018, οπότε ο ακροδεξιός πολιτικός καταφεύγει και αυτός στην εμπρηστική ρητορική, προκειμένου να συγκρατήσει ό,τι μπορεί από τη διαρκώς συρρικνούμενη εκλογική του βάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr