Χατζηδάκης: Χαμηλότερη φορολογία, πάταξη της φοροδιαφυγής, σταθερή ανάπτυξη

Την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία» προσδιόρισε χθες ως βασικό στόχο του Ο Κωστής Χατζηδάκης, αναπτύσσοντας τις “προγραμματικές δηλώσεις” του, κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Παράλληλα περιέγραψε τις 5 προκλήσεις για την ελληνική οικονομία την επόμενη τετραετία:

  1. Την αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας  προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνε. Αυτό, όπως είπε, θα ενισχύσει την  προοπτική μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ.
  2. Τη μείωση του χάσματος που χωρίζει την Ελλάδα από τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ύψους 3% στην τετραετία, ο οποίος θα την βοηθήσει να επιτευχθεί και ο στόχος για 25% αύξηση στον μέσο μισθό στο ίδιο διάστημα.  Σημαντικός θα είναι  θα είναο ρόλος της επενδυτικής βαθμίδας.
  3. Την αντιμετώπιση βασικών δομικών αδυναμιών και στρεβλώσεων 10ετιών, που αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στην ανισορροπία μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών. Στόχος, είπε, είναι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, με ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων της οικονομίας, των εξαγωγών και συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.
  4. Την ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις τράπεζες αφενός και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφετέρου. Σημείωσε ότι «η πολιτική που έχει χαραχθεί σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια πρέπει να συνεχιστεί και να εκσυγχρονισθεί, ανάλογα και με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική νέων πρωτοβουλιών στο ευαίσθητο αυτό θέμα.
  5. Την αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Ταμείων και των δημοσίων επενδύσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο, είπε, αυτά τα ζητήματα υπάγονται σε έναν αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Παπαθανάση, ο οποίος  θα έχει ως αρμοδιότητα την «επιτελική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr