Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την πώληση των ποσοστών που διατηρεί στις τράπεζες, ενώ θα εκτιμάται πως θα σημειώσει ρεκόρ εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η οικονομία ανακάμπτει, όπως δήλωσε σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο ραντάρ των επενδυτών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Τους προηγούμενους μήνες πούλησε το σύνολο των μετοχών της σε τρεις μεγάλες τράπεζες, που διατηρεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αντλώντας περισσότερα από 2 δισ. Ευρώ. Διατηρεί ακόμα ποσοστό 18,4% στην Εθνική Τράπεζα και 72% στην μικρότερη Attica Bank, που θα διατεθούν τους επόμενους μήνες.

“Βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές, μπορούμε να συνεχίσουμε την διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι το τέλος του 2025. Διαπιστώνουμε, ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε”, είπε ο κ.Χατζηδάκης. “Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από πολλούς επενδυτές και γι’ αυτό θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη του έτους”, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης, από το 2019 που ήρθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως οι Pfizer, Google and JP Morgan άρχισαν να επενδύουν στη χώρα. Μετά την επανεκλογή της στη διακυβέρνηση της χώρας το 2023 και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας άρχισε την αποεπένδυση στις τράπεζες. “Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, λίγο πολύ, με τον ίδιο τρόπο προχωρώντας με όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μεταδίδοντας το μήνυμα, ότι αυτή η χώρα είναι μια φιλική χώρα για επενδύσεις”, είπε ο Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 7,1 δισ. Ευρώ από αποκρατικοποιήσεις που υλοποιήθηκαν ή ολοκληρώνονται τους τελευταίους οκτώ μήνες, επιτυγχάνοντας εύκολα τον στόχο για έσοδα 5,7 δισ. Ευρώ το 2024. “Είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα, όχι μόνο ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τα έσοδα για το κράτος”, όπως είπε ο υπουργός.

Η Ελλάδα εισέπραξε 790 εκατ. Ευρώ από τη διάθεση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) τον περασμένο μήνα και αναμένει έσοδα ύψους 4,6 δισ. Ευρώ από τις παραχωρήσεις της Εγνατίας και της Αττικής Οδού. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ανήλθε στο 2% πέρυσι, ελαφρά χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, έναντι 0,4% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Αναμένεται στο 2,9% φέτος χάρη στα αυξημένα τουριστικά έσοδα, την ενίσχυση των επενδύσεων και την ισχυρή εγχώρια ζήτηση. “Η ελληνική οικονομία ήταν, είναι και θα είναι μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη”, είπε ο κ.Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε, ότι θέλει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στους κλάδους της πράσινης ενέργειας, των logistics και του τουρισμού, ώστε να καλύψει το κενό με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στο θέμα της Golden Visa ο υπουργός είπε ότι το όριο θα αυξηθεί για τους ξένους επενδυτές στα 800.000 Ευρώ, από 500.000 Ευρώ, για τις μεγάλες πόλεις και τα δημοφιλή νησιά, στις 400.000 Ευρώ για άλλες περιοχές, ενώ θα οριστεί στις 250.000 Ευρώ για τα διατηρητέα. “Σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη βουλή πιθανότατα έως το τέλος αυτής της εβδομάδας”, ανέφερε.

Αναφορικά με την αύξηση του βασικού μισθού, είπε ότι θα αυξηθεί πάνω από τα 800 Ευρώ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr