Νέες διευκρινίσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά -ενόψει και της απεργίας της Πέμπτης- έδωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης απέκρουσε για άλλη μια φορά την κριτική της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου καταργείται επί του πρακτέου το οκτάωρο: «Σημαία της κριτικής στο έχει γίνει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν ισχύει ούτε ότι καταργείται το 8ωρο ούτε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου επαναβεβαιώνεται το 8ωρο. Προβλέπει 40 ώρες εβδομαδιαίως που είναι το 5ημερο. Το 8ωρο ισχύει. Στην περίμετρο του 8ωρου σε υπάρχουν δύο μέτρα: Το ένα είναι υπερωρίες και το άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τόνισε.

Περί υπερωριών

Όπως εξήγησε, οι υπερωρίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες και όποιος δουλεύει πάνω από 8ωρο παίρνει στην πρώτη ώρα υπερεργασία 20% και για παραπάνω ώρες παίρνει 40% επιπλέον. «Για τις υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι τον χρόνο για τις βιομηχανίες και 120 ώρες για τις υπηρεσίες πηγαίνουμε στις 150 ώρες τον χρόνο. Πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί υπό προϋποθέσεις και τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες παραγγελίες σε κάποια περίοδο του χρόνου και άρα χρειάζεται πεπειραμένους εργαζομένους να δουλέψουν να δουλέψουν για κάποιο χρονικό διάστημα παραπάνω, αλλά εξυπηρετεί και τους εργαζομένους, οι οποίοι κουράζονται περισσότερο, δουλεύουν περισσότερο πέραν του προβλεπόμενου, αλλά βάζουν και περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους. Άρα, δεν πληρώνονται με ρεπό οι υπερωρίες, πληρώνονται με παραπάνω λεφτά», επισήμανε.

Συμπλήρωσε δε ότι μέχρι τώρα αν δούλευες πάνω από τα όρια, παράνομα δηλαδή, πληρωνόσουν με βάση το ισχύον δίκαιο 80% παραπάνω. «Εμείς πηγαίνουμε την αμοιβή από το 80% στο 120%», τόνισε. Σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό των υπερωριών, δήλωσε ότι ελέγχονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι μια επανάσταση και για την τήρηση του 8ωρου. «Οι υπερωρίες θα φαίνονται και θα μπορούν να πληρωθούν. Είναι αίτημα της ΓΣΕΕ. Θα το προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Κυριάκο Πιερρακάκη», σημείωσε.

Διευθέτηση του ωραρίου

Όσον αφορά στη διευθέτηση του ωραρίου, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα κι εφαρμόζεται στον ΟΤΕ, την Alpha Bank, τον ξενοδοχειακό κλάδο κλπ. «Δίνουμε τη δυνατότητα εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία και όπου το θέλει ο εργαζόμενος να μπορεί να ζητάει για παράδειγμα να δουλέψει περισσότερο τις άλλες μέρες και την Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν ο εργοδότης θέλει να δουλέψει 10ωρο για 4 μέρες και να κάθεται Παρασκευή, και δε θέλει ο εργαζόμενος, δεν μπορεί να το κάνει. Αν απολυθεί είναι αυτοδίκαια άκυρη η απόλυση».

Προστασία από την απόλυση

Στο σημείο αυτό εξήγησε και τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις απολύσεις, λέγοντας ότι ο κατάλογος προστασίας από αυτές επεκτείνεται κι άλλο και σημειώνοντας ότι «η συζήτηση γίνεται για 2 περιπτώσεις: όταν υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη κι εργαζόμενου και όταν η επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα, είναι σε αναδιάρθρωση. Τους δίνουμε μια ευκαιρία να τα ξαναβρούν. Αν δε τα βρουν όπως συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία προβλέπουμε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με μια αποζημίωση τριπλάσια σε σχέση με την κανονική».

Φιλεργατικές ρυθμίσεις

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο διευρύνει τις γονικές άδειες και και για πρώτη φορά δίνει επιδοτούμενη άδεια από τον ΟΑΕΔ και στον πατέρα και τη μητέρα. Επίσης δίνει άδεια πατρότητας 14 μέρες όταν γεννιέται κάθε παιδί. Για πρώτη φορά προφυλάσσει από απόλυση όχι μόνο τη μητέρα, αλλά και τον πατέρα για 6 μήνες μετά τη γέννηση κάθε παιδιού. Φέρνει ρύθμιση για τα παιδιά που δουλεύουν στα courier και τα delivery για τα θέματα που αφορούν στην υγεία, την ασφάλεια και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα».

Το δικαίωμα της αποσύνδεσης

Πρόσθεσε δε ότι ρυθμίζει τα θέματα της τηλεργασίας με έναν τρόπο θαρραλέο. «Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και την Ιταλία που ρυθμίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζόμενου να μην τον ενοχλεί ο εργοδότης του πέραν του ωραρίου του με μηνύματα και e-mails. Έχει μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης των εργατοτεχνιτών προς τα πάνω. Όλα αυτά, μαζί με την ψηφιακή κάρτα και την επιθεώρηση εργασίας, η οποία γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή, είναι αυτονότητα φιλεργατικές ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr