Χειμερινοί Αγώνες Πεκίνο

Από χθες, Παρασκευή 4/2 έως και τις 20 του μήνα διεξάγονται στο Πεκίνο οι 24οι Χειμερινοί Αγώνες. Ωστόσο, το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας έχει ωθήσει ορισμένες χώρες να κηρύξουν διπλωματικά μποϊκοτάζ, κάτι που σημαίνει ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι από αυτές τις χώρες δεν θα παραστούν στους Αγώνες.

Πότε είναι οι Αγώνες και πόσο μεγάλοι θα είναι;

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου με περίπου 3.000 αθλητές να διαγωνίζονται σε 109 διαφορετικά αγωνίσματα.

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διαρκέσουν από τις 4 έως τις 13 Μαρτίου, με 736 διαγωνιζόμενους σε 78 αγωνίσματα.

Ορισμένα ολυμπιακά αθλήματα, όπως το κέρλινγκ, ξεκίνησαν πριν από την τελετή έναρξης στις 4 Φεβρουαρίου.

3,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Η κυβέρνηση αλλά και επιχειρήσεις της Κίνας έχουν δαπανήσει 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τους Αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται εντός και γύρω από το Πεκίνο:

  • Σε στάδια του Πεκίνου θα πραγματοποιηθούν τα αθλήματα πάγου σε εσωτερικούς χώρους
  • Το Γιανκίνγκ, 75 χλμ. από το Πεκίνο, θα φιλοξενήσει το αλπικό σκι, το αγωνιστικό έλκηθρο και το Λούτζ.
  • Το Τσανγκτσιακού, 180 χλμ. από το Πεκίνο, θα φιλοξενήσει τους περισσότερους αγώνες σκι και σνόουμπορντ.

Οι διοργανωτές θα ψεκάσουν περίπου 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τεχνητού χιονιού στους χώρους των αγώνων, καθώς πέφτουν πολύ λίγα χιόνια στην περιοχή. Η Κίνα έχει επικριθεί μάλιστα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας.

Λόγω του κοροναϊού, οι αγωνιζόμενοι και οι επίσημοι θα κρατούνται σε ασφαλείς «φούσκες» ενώ δεν θα πωλούνται εισιτήρια θεατών στο κοινό.

Ποιες χώρες μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς κήρυξαν διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων, μαζί με την Αυστραλία, τη Λιθουανία, το Κόσοβο, το Βέλγιο, τη Δανία και την Εσθονία.

Αν και θα στείλουν τους αθλητές τους να αγωνιστούν, δεν θα παρευρεθούν υπουργοί ή αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι αυτό οφείλεται στις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις φρικαλεότητες της Κίνας στη Σιντζιάνγκ» εναντίον του μουσουλμανικού πληθυσμού της επαρχίας.

Ο Βρετανός βουλευτής Iαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος εκπροσωπεί τη Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα, δήλωσε: «Η κινεζική κυβέρνηση διαπράττει τεράστιας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή των Ουιγούρων, στο Θιβέτ και παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Καμία νομιμότητα στο δεσποτικό καθεστώς της Κίνας 

«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε καμία νομιμότητα στο δεσποτικό καθεστώς της Κίνας».

Η Ιαπωνία είπε επίσης ότι δεν θα στείλει υπουργούς της κυβέρνησης στους Αγώνες, αλλά θα στείλει αθλητικούς αξιωματούχους.

Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Ολλανδία δεν στέλνουν κυβερνητικούς εκπροσώπους στους Αγώνες, αλλά επικαλούνται ως αιτία τους κινδύνους της Covid.

Η Γαλλία είναι κατά του μποϊκοτάζ. Ο Πρόεδρος Μακρόν είπε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πολιτικοποιούμε αυτά τα θέματα, ειδικά αν πρόκειται να κάνουμε βήματα που είναι ασήμαντα και συμβολικά».

Γιατί κατηγορείται η Κίνα 

Η κυβέρνηση του Πεκίνου κατηγορείται ότι διέπραξε θηριωδίες κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού των Ουιγούρων στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν τεθεί υπό κράτηση τα τελευταία χρόνια σε ένα μεγάλο δίκτυο από αυτό που η Kίνα αποκαλεί «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», με εκατοντάδες χιλιάδες καταδικασμένους σε ποινές φυλάκισης.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι Ουιγούροι χρησιμοποιούνται σε καταναγκαστική εργασία και ότι οι γυναίκες στειρώνονται βίαια. Κάποιοι πρώην κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Το Πεκίνο κατηγορείται επίσης ότι περιορίζει τις ελευθερίες των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ μέσω νέας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ.

H διαμαρτυρία των Γερμανών 

Οι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης που μποϊκοτάρουν τους αγώνες δήλωσαν ότι διαμαρτύρονταν για τη μεταχείριση της Κινέζας αθλήτριας του τένις Πενγκ Σουάι.

Eξαφανίστηκε για περίπου τρεις εβδομάδες αφότου έκανε ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση εναντίον του Ζανγκ Γκαολί, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κίνας και υψηλόβαθμο μέλος του κομμουνιστικού κόμματος.

Η Πενγκ αποκάλυψε ότι την είχε «αναγκάσει» να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.

Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοιος ισχυρισμός εναντίον ενός από τους ανώτερους πολιτικούς ηγέτες της Κίνας.

Πώς απάντησε η Κίνα

Η κυβέρνηση της Κίνας αρνείται όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην περίπτωση της Πενγκ Σουάι.

Η χώρα αρνείται επίσης επανειλημμένα ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκκαι έχει προειδοποιήσει τους πιο ένθερμους κατηγόρους της – όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία – να μην αναμειγνύονται στις «εσωτερικές της υποθέσεις» στο Χονγκ Κονγκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παραβίασαν ξεκάθαρα το Ολυμπιακό πνεύμα» και «θα πληρώσουν το τίμημα για τις λανθασμένες ενέργειές τους». Ωστόσο, δεν έχει διευκρινίσει ποιο μπορεί να είναι αυτό το τίμημα.

Ποιες είναι οι προειδοποιήσεις για τα κινητά τηλέφωνα;
Οι αθλητές και μέλη αποστολών που συμμετέχουν στους Αγώνες έχουν προειδοποιηθεί για κινδύνους ασφάλειας στην εφαρμογή που πρέπει να χρησιμοποιούν για την καθημερινή παρακολούθηση της Covid.

Η οδηγία χωρών προς τους αθλητές τους 

Η ομάδα κυβερνοασφάλειας Citizen Lab είπε ότι η εφαρμογή έχει αδύναμα συστήματα κρυπτογράφησης και ότι δεδομένα που έχουν φορτωθεί σε αυτήν, όπως ιατρικά ιστορικά και ταξιδιωτικά ιστορικά, θα μπορούσαν να υποκλαπούν από χάκερ.

Πολλές χώρες φέρεται να έχουν πει στους αθλητές να μην πάρουν μαζί τους τις φορητές συσκευές και τα κινητά τους αλλά να χρησιμοποιούν μη ανιχνεύσιμα καρτοκινητά κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απέρριψαν τις ανησυχίες ως αβάσιμες.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr