Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις που μετέδωσαν στις 10.10 μ.μ. ώρα Ελλάδος τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας:

  • Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί (Ensemble) εκτιμάται ότι θα εκλέξει 230 έδρες.
  • Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει 149 έδρες,
  • Το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναμένεται να σημειώσει ιστορικό αριθμό εδρών, που θα ανέλθουν γύρω στις 85,
  • Το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών θα εκλέξει 76 βουλευτές.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, η φιλοκυβερνητική παράταξη λαμβάνει από 210 ως 250 έδρες, η παράταξη Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της Μαρίν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες.

Για καταστροφικό αποτέλεσμα κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας

Για καταστροφικό αποτέλεσμα για τον προσφάτως επανεκλεγέντα πρόεδρο Μακρόν κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι η εκλογή 76 βουλευτών, όπως φαίνεται, από την γκολική παράταξη ενδεχομένως επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας των φιλελεύθερων δυνάμεων, με την Αριστερή Συμμαχία να μένει στην αντιπολίτευση και να μην επιτυγχάνει το όνειρό της να δει τον κ. Μελανσόν πρωθυπουργό.

Πάντως ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία

Παρατηρητές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη του Γάλλου προέδρου περικόπτεται σημαντικά, ενώ μεγάλη νικήτρια αναδεικνύεται η κα Λεπέν με την άνοδο του κόμματός της στην τρίτη θέση, πάνω από την παραδοσιακή κεντροδεξιά.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

  • Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο κ. Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

Θριαμβολογεί η Λεπέν

Η ευφορία στο στρατόπεδο της φιναλίστ των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών ήταν εμφανής το βράδυ της Κυριακής. Η Μαρίν Λεπέν πήρε τον λόγο πρώτη, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, λίγο μετά τα πρώτα αποτέλεσμα θριαμβολογώντας και εξαπολύοντας επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Η κα Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

Από την πλευρά του ο κ. Μελανσόν ανέφερε ότι η παράταξη Μακρόν είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών, ότι δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι αυτός ήταν ένας από τους στόχους της αριστερής παράταξης.

Ο κ. Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της Αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, France 24

Πηγή: economico.gr